Единственият за област Велико Търново и близките региони кабинет за

...
Единственият за област Велико Търново и близките региони кабинет за
Коментари Харесай

С мисъл за повече деца в Търновско: Хората ще получават безплатна консултация и план

Единственият за област Велико Търново и околните райони кабинет за безвъзмездни съвещания на двойки с репродуктивни проблеми беше открит в Горна Оряховица.

Със взаимните старания на Общината, на фондация " Искам бебе " и управлението на МБАЛ „ Св. Иван Рилски “ кабинетът ще стартира да действа още в първите дни на месец май.

Лекари от цялата страна ще идват на място в кабинета, намиращ се на етажа на АГ отделението в горнооряховската болница.

Специалистите по асистирана репродукция ще бъдат разполагаем за безвъзмездни съвещания и сформиране на проекти за лекуване.

Графиците на визитите им ще бъдат обявявани навреме, в това число посредством обществените мрежи на горнооряховската болница и на фондация „ Искам бебе “. Чрез обществените платформи, още в този момент, двойките с репродуктивни усложнения могат да се свържат с организацията, както и през координатите, посочени в уеб страницата на „ Искам бебе “.

С откриването на този кабинет управлението на Община Горна Оряховица добавя дейните си старания за стимулиране на раждаемостта.

„ За нас децата на Горна Оряховица са идея. Искаме да помогнем на всички фамилии, които имат проблеми, с цел да могат да се радват на скъпоценни чеда. Нека не се опасяват и да се обръщат към болничното заведение и експертите, които ще идват в този кабинет “, сподели кметът Николай Рашков.

Заместникът му Даниел Божанков напомни, че помощта от 10 000 лв. за трето дете, родено  в горнооряховски фамилии, отговарящи на избрани критерии, бе призната на първо четене.

Предстои Общински съвет да я прегледа и за дефинитивно гласоподаване, с цел да влезе в действие.

„ Подготвяме и нова разпоредба, по която двойките с репродуктивни проблеми могат да аплайват за финансиране. И дружно с фондация „ Искам бебе “, за които сме доста признателни, че припознаха нашата община като сътрудник – една от първите в България, ще уточняваме наредбата “, добави зам.-кметът.

Целта на самодейността е хората и от най-малките обитаеми места в района да имат достъп до водещи експерти по асистирана репродукция.

Наред с това в кабинета ще се обръща и съществено внимание на профилактиката и предварителната защита на репродуктивните проблеми.

Хората, които през последните години се обръщат към „ Искам бебе “ за помощ, са на междинна възраст над 39, 40 и 41 години, когато е доста късно.

Директорът на БМАЛ „ Св. Иван Рилски “ доктор Иван Иванов акцентира какъв брой значимо е да доближи до всички, които имат този проблем, че има по какъв начин да им бъде помогнато и е допустимо да има решение, че зад тях стоят институции като Община Горна Оряховица.

„ Естественото място на един подобен кабинет е точно акушеро-гинекологичното поделение, тъй като първият експерт, към който се обръщат тези хора, е акушер-гинекологът “, добави доктор Иванов.

На събитието участваха изтъкнати експерти като доцент Светлозар Стойков от великотърновската регионална болница, завеждащият ембриологичната лаборатория на „ РепроБиоМед “ доктор Георги Николов и ембриологът Искра Антонова, която е родена в Горна Оряховица.

Функционирането на кабинета по репродуктивно здраве ще бъде потребно освен за жителите на Горна Оряховица, тъй като този проблем стои в цяла България, сподели доцент Стойков, като уточни, че се надява кабинетът да има огромна посещаемост.

По покана на зам.-кмета по филантропични действия Петя Иванова, посетители на откриването бяха също възпитаници, учещи биология, както и фамилии, получили поддръжка, с цел да стана родители.  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР