Единствената работеща автоматична лунна станция на самата повърхност на Луната

...
Единствената работеща автоматична лунна станция на самата повърхност на Луната
Коментари Харесай

Знаете ли, че на Луната има работещ телескоп?

Единствената работеща автоматизирана лунна станция на самата повърхнина на Луната е китайската “Чанг’e 3 ”. Тя кацна сполучливо на Луната през декември 2013 година и достави лунохода “Юту ”. През януари 2014 година луноходът се повреди и престана да се придвижва (оттогава насам от време на време излъчва радиосигнали макар повредата си). Стационарната автоматизирана станция “Чанг’e 3 ” обаче към момента работи безпроблемно!

На борда на тази автоматизирана станция е инсталиран телескоп, който работи в ултравиолетовия диапазон. Китайските учени оповестиха, че телескопът продължава да действа съгласно упованията и да изпраща значими научни данни!

Първите резултати от телескопа са признати за издание в списанието Astrophysics and Space Science, като публикацията в електронен формат към този момент е излязла (източник тук). Статията включва резултати, които телескопът е събрал от началото на работата през декември 2013 година до месец юни 2015 година.

Оказа се, че е извънредно практично да има телескоп на Луната. На Луната няма плътна атмосфера и за разлика от Земята ултравиолетовата светлина може гладко да доближава до повърхността. Разбира се, в случай че единствено това е повода, тогава би било задоволително да има ултравиолетов телескоп в околоземна орбита. Но има и още една причина – околоосното въртене на Луната е 27 пъти по-бавно от това на Земята, което разрешава на телескопа да стои закрепен към дадена звезда в продължение на дълго време, без да му бъде прекъсвана работата.

Китайските учени оповестяват, че през първите 18 месеца на работа, лунният телескоп е съумял да следи общо 40 звезди в продължение на общо 2 000 часа. Екипът също по този начин е снимал галаката Pinwheel:

Credit: Chinese Academy of Sciences

 Китайският лунен телескоп не е първият телескоп въобще в историята на лунните проучвания. През 1970 година астронавтите от  задача “Аполо 16 ” доставят на луната ултравиолетов телескоп, с помощта на който съумяват да следят Земята, звездите и Големия магеланов облак. Този телескоп е имал потребност от ръчната интервенция на астронавтите. Китайският телескоп обаче е доста по-модерен – той е първият лунен телескоп, който може да бъде следен отдалечено от Земята.

Има и някои компликации при работата с телескоп на Луната. Луната е враждебно небесно тяло и има доста рискове. Особено нездравословен е лунният прахуляк, който прониква на всички места и може да повреди нежната инсталация (както се случи с лунохода “Юту ”). За да предпазят телескопа от ориста на “Юту ”, китайците го прибират по време на изгревите и залезите, когато се смята, че прахът може да бъде изключително подъл. Така лунният телескоп съумя да оцелее до ден сегашен! Понеже към момента е функционален, учените чакат да им бъде позволено да продължат неговата употреба след края на актуалната 2015-та година.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР