Единствената лицензирана от държавата шахматна федерация БФШ 2022 води дело

...
Единствената лицензирана от държавата шахматна федерация БФШ 2022 води дело
Коментари Харесай

Българската федерация по шахмат 2022 започва дело в Лозана срещу ФИДЕ

Единствената лицензирана от страната шахматна федерация БФШ 2022 води дело в Международния състезателен арбитраж в Лозана против решение на ФИДЕ от провелия се през декември конгрес. Таксата към този момент е платена и процедурата е стартирана.

Причината за разногласието е, че на свое съвещание в средата на декември предходната година.

„ С решението си ФИДЕ на процедура отхвърля да признае, без каквито и да било претекстове, законната българска федерация, като по този метод се намеси в българския шахмат в несъгласие със личния си правилник. Приетото във ФИДЕ съдружие няма право да картотекира играчи “, разяснява новоизбраният ръководител на БФШ 2022 доцент Венета Петкова.

„ С дейностите си, ФИДЕ на процедура блокира българския шахмат и лишава българските шахматисти от опция да натрупат интернационален рейтинг. Още при започване на тази година се организират доста разнообразни шампионати, радващи се на огромен интерес и повсеместност. Техните уредници, които са наши членове, получават от БСФШ последователен отвод за регистрирането им във ФИДЕ за годност за интернационален рейтинг. Натискът върху клубовете е голям, а пострадали са подрастващите гении, които нямат опцията да покачват рейтинга си “, изясни доцент Петкова.

„ Въпреки погазването на националното и интернационалното законодателство, ние ще продължим да отстояваме ползите на нашите членове. А това са голямата част от българските клубове и състезатели. Ще апелираме всички решения, които са в прорез със закона. Времето, силата и средствата, които ще бъдат изгубени, вместо да се вложат за развиването и просперитета на българския шахмат, са отговорност напълно на тези, които пречат “, сподели доцент Петкова.

БФШ 2022 предприе самодейност за обединяване, която беше подкрепена от ръководителя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, приела ролята на посредник сред двете страни. В средата на януари беше извършена среща с нейно присъединяване, на която бяха управленията на двете организации, като от страна на БСФШ взе участие ръководителят й Милен Василев. БФШ 2022 абсолютно одобри оферти проект за обединяване, който беше посрещнат с безмълвен отвод от другата страна.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР