Единствената българска атомна електроцентрала започва да се подготвя за смяна

...
Единствената българска атомна електроцентрала започва да се подготвя за смяна
Коментари Харесай

Въпросът не е дали, а как. АЕЦ Козлодуй започва смяна на руския доставчик на гориво

Единствената българска атомна електроцентрала стартира да се приготвя за промяна на съветското нуклеарно гориво. В момента АЕЦ „ Козлодуй “ е напълно подвластна от Русия, откъдето само внася гориво.

„ Нашата цел е в средата на 2024 година единият от реакторите да може да работи с гориво от „ Уестингхаус “. Това сподели в Студио България на Свободна Европа министърът на енергетиката Александър Николов . „ Това към този момент не е въпрос дали, въпросът е по какъв начин “, сподели Николов.

Той изясни, че това е била една тематиките, които българската делегация е обсъждала преди месец. Николов сподели, че задачата е да бъде понижена зависимостта на България от Русия в нуклеарната енергетика.

„ И за жалост истината е доста елементарна и тя е, че българската енергийна система все още е доста съществено подвластна от Русия и това не е инцидентно “, сподели Николов.

Според него обстановката, в която се намира България във връзка с нуклеарната взаимозависимост от Русия, е резултат от политиката, провеждана през последните 10 години.

Американската компания "Уестингхаус " съобщи интереса си да продава нуклеарно гориво на България още през 2019 година В средата на февруари тази година българска делегация, отпред с вицепремиера Асен Василев беше на посещаване в Съединени американски щати. Разговорите с представители на „ Уестингхаус “ бяха част от програмата по време на визитата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР