Единната валута на блока падна с цели 0,7% до 0,988

...
Единната валута на блока падна с цели 0,7% до 0,988
Коментари Харесай

Газът в Европа отново на рекордни цени след спирането на “Северен поток 1”

Единната валута на блока падна с цели 0,7% до 0,988 $ - най-ниското равнище от 2002 година насам. Европейските акции също се намалиха, като районният показател Stoxx 600 се намали с 1,4%, немският Dax с ​​2,6% и френският Cac 40 с 1,8% на 100. Лондонският FTSE 100 се намали с 0,9 на 100. 

На енергийните пазари холандските газови фючърси на TTF скочиха с повече от една трета до цели 284 евро за мегаватчас, покачвайки се назад към исторически върхове, достигнати над 340 евро доскоро по-малко от две седмици. Всичко това се случва в миг, в който европейските страни се борят с газовия шантаж на Русия и опита на Кремъл да трансформира енергийните доставки в оръжие против остарелия континент на фона на продължаващата война. 

Швеция и Финландия се състезаваха през уикенда, с цел да обезпечат държавно финансиране за компании за комунални услуги, които се борят с внезапно нараснали условия за поръчителство на тържищата, предупреждавайки, че без интервенция енергийните пазари могат да завладеят и евентуално да застрашат по-широката финансова система.

Енергийният бранш на Обединеното кралство предизвести, че производителите на електричество също може да се нуждаят от държавна поддръжка, пишат от " Financial Times ".

Нестабилното начало на седмицата пристигна, откакто Русия спря за неопределен срок потоците на природен газ през газопровода " Северен поток 1 “, което в допълнение ограничи енергийните доставки в Европа и ускори рисковете от криза в блока. Руската държавна " Газпром " оправда прекъсването с техническа щета. 

Министрите на енергетиката на Европейски Съюз ще се съберат на изключителна среща в петък, с цел да обсъдят ограничения за преодоляване на спираловидните цени на природния газ.

Анализатори настояват, че последните обрати в енергийния бранш ще покачат залозите за тези политици, които се занимават с политиката на Европейската централна банка. Те също би трябвало да се срещнат тази седмица. Няколко огромни капиталови банки, в това число JPMorgan, Bank of America и Goldman Sachs, обявиха предходната седмица, че чакат централната банка да увеличи лихвите с 0,75 процентни пункта, най-голямото нарастване от 1999 година насам, до момента в който се борят с рекордна инфлация.

Докато покачването на цените на газа може да утежни обстановката с инфлацията, то също по този начин помрачава вероятностите за стопански напредък.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР