Един студент ще може да се обучава в два университета

...
Един студент ще може да се обучава в два университета
Коментари Харесай

Депутатите разрешиха един студент да учи в два вуза

Един студент ще може да се образова в два университета по едно и също време - тази нова опция, регламентираща взаимното обучение на студенти, само че единствено по специалности от регулирана професия, е на крачка разстояние от окончателното й утвърждение от Народното събрание. Днес депутатите от парламентарната просветна комисия одобриха на 2-о четене въпросните промени в закона за висше обучение, препоръчани от министър още предходната година. Предстои и окончателното им гласуване в зала.

 

Съвместно, само че по какъв начин?

Новите текстове плануват българските висши учебни заведения да могат да подписват между тях съглашения за осъществяване на взаимно образование на студенти по компетентност от нерегулирана специалност. Тези съглашения, както и измененията в тях, ще се одобряват от министъра на образованието.

Съвместното образование ще се реализира при координация на едно от партниращите си висши учебни заведения, в границите на чиято програмна акредитация е открита специалността, в която се организира взаимното образование. Останалите висши училища-партньори ще вземат участие в образованието по дисциплини от специалности в упълномощени при тях направления.

Не по-малко от 50% от целия курс на образование би трябвало да включва дисциплини, свързани с професионалното направление, в което е открита специалността. Първият интервал от образованието ще се организира от координиращия вуз, като приемът на студенти ще се реализира в границите на одобрените точно за него места за съответното направление.

Висшите учебни заведения ще издават ще могат да издават тапия за приключена степен на висше обучение, като взаимната образователна документи за образованието ще се утвърждава от органите за ръководство на всички висши училища-партньори. Самата диплома ще се подписва от ректора на координиращия университет или от всички ректори на висшите училища- партньори, според уговореното в тяхното съглашение.

Средствата за прехрана на образованието на взаимно обучаваните студенти ще се дават се посредством координиращото висше учебно заведение и ще се разпределят сред висшите учебни заведения, осъществяващи образованието, според от отговорностите им според подписаното сред тях съглашение. В него ще би трябвало да се прецизират редица въпроси - кои са висшите училища-партньори по съглашението, кое от тях е определено за координиращо, специалността, по която ще се реализира взаимното образование, дисциплините, по които ще образоват вузовете-партньори, образователната година, от която ще се реализира образованието, правата и отговорностите на висшите учебни заведения, приема на студентите, интервалите на образование в другите висши училища-партньори, разпределението на образованието по образователен проект и мястото му на осъществяване, разпределението на наличието на образователните стратегии сред висшите училища-партньори, разпределението на средствата за прехрана на образованието на студентите, механизма за образуване на предлаганата такса за образование и издаването на взаимна тапия.

 

Работиш 3 г. по план - ставаш докторант

Без възражения бе одобрена и другата съществена смяна в закона - за плановите докторанти. Вузовете, получили при програмна акредитация оценка от 8.00 до 10.00, ще имат право да обучават в степен " лекар " в осъществяване на научноизследователски план с финансиране за не по-малко от 3 г. години. Условията за това ще се уреждат в правилниците за активността им и съответния научноизследователски план и с контракт сред вуза, ръководителя на плана и докторанта.

Въпросните докторанти ще се одобряват в постоянна форма на образование отвън одобрения брой, като средствата за финансиране на образованието им, включително за стипендии и/или хонорари, ще се обезпечават от научноизследователския план, в границите на който се образоват. Те ще могат да получават възнаграждение съгласно осъществената от тях работа и изискванията на контракта, което може да е в пъти над сегашната докторантска стипендия от 500 лева, която със задна дата от 1 април следва да стане 750 лева

Днес депутатите прибавиха текст, който дава опция образованието да не се прекратява при преустановяване на научноизследователския план. Това ще става, в случай че средствата за финансирането му се обезпечат от други източници, в това число от бюджета на висшето учебно заведение.

 

Картата - от Министерски съвет, не от Народно събрание

Депутатите не одобриха предлагането на някогашния образован министър Красимир Вълчев, съгласно което Народно събрание следва да приема и актуализира националната карта на висшето обучение, която обрисува профилната и териториална конструкция на висшето обучение в страната и указва къде какъв вуз или направление може да се разкрие. " След рухването на мораториума за разкриване на вузове още веднъж са тръгнали процеси за предпочитание за разкриване на редица професионални посоки, част от които са неприсъщи за тях. Така одобрена, картата няма да е спирачка за тях. А за 80% от професионалните направления действието на картата трябва да продължи, тъй като системата е стигнала лимита си. Ако НС приема националната карта, това ще е по-голяма спирачка пред локалните ползи ", стимулира се Вълчев. Министър Денков отговори, че основната цел на картата е да очертае несъответствията в системата, а крайното решение за разкриване на вузове си остава в ръцете на Народно събрание.  " Има задоволително защитни и контролни механизми в това отношение. Политиката се образува от Министерски съвет и той би трябвало да има достатъчно свобода, с цел да реагира ", разяснява той. " Откриването на нови професионални направления не става с решение на Народно събрание ", опонира Вълчев.

 

Колко да са хабилитираните преподаватели в Общото заседание на вуза?

Не мина и друго предложение - на Антон Тонев от Политическа партия - което депутатите от просветната комисия не утвърдиха даже като възможно за разглеждане. Мотивът им бе, че е направено в последния миг на 2-о четене, не е било авансово разисквано и е от напълно различен темперамент, нямащ общо с препоръчаните промени. Идеята на Тонев касаеше висшите училища с по-малко от 175 хабилитирани преподаватели на главен трудов контракт - съгласно него всички тези преподаватели би трябвало да се включват наложително в Общото заседание при опазване на съотношенията, които за заложени по закон (между 75% и 84% членове на университетския състав, от които нехабилитирани лица да са най-малко 1/4, най-малко 15% представители на студенти и докторанти и най-малко 5% представители на администрацията). " Как е определен прагът от 175 хабилитирани преподаватели. Защо да не е да вземем за пример 200? ", попита Красимир Вълчев, който изрази съмнения дали няма да се окаже, че смяна ще засегне само едно само висше учебно заведение. Тонев на собствен ред се стимулира с данни на НАЦИД, съгласно които са открити два вуза, които не извършват условията за състава на Общите събрания. " Без опорна група, която да бъде показана в целокупност, списъчният състав на Оценка за съвместимост ще може да се трансформира през правилника и да бъде създаван удобно за управлението на един вуз ", разяснява той, давайки поръчка да предложи концепцията си още веднъж - в нов план за промени в закона за висше обучение. " Ако фиксираме брой хабилитирани преподаватели в Оценка за съвместимост, тогава автоматизирано ограничаваме броя на останалите ", разясняват адвокати.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР