Един полицай е убит, а друг - ранен, по време

...
Един полицай е убит, а друг - ранен, по време
Коментари Харесай

Косово обвини Белград в тероризъм след като един полицай беше убит и един - ранен

Един служител на реда е погубен, а различен - ранен, по време на терористичен атентат в Косово, заяви министър-председателят Албин Курти в обществените мрежи.

Нападението се е случило към 3 ч. през нощта в Банска, Северно Косово. Убитият служител на реда е сержант, а раненият е от гранична полиция. Нападателите са били тежко въоръжени експерти с маски.

Според министър-председателя на Косово офанзивата е проведена от Белград.

" Осъждаме това незаконно и терористично нахлуване. Организираната престъпност с политическа, финансова и логическа поддръжка от формален Белград нападна нашата страна. В тази борба ние пазиме и прилагаме закона, пазиме и съхраняваме жителите, без значение от и без значение Косово. Престъпниците и техните командири ще се провалят, ще бъдат хванати, съдени и осъдени. Правителството на Косово и държавните институции са подготвени и единни да отговорят на престъпността и нарушителите, на терора и терористите. ", написа Курти.

Той изрази съболезнованията си към околните на починалия служител на реда и разгласява на страницата си фотография с ранения служител на реда, който е бил ударен от осколка в гърдите, а патронът е бил изваден от лекарите сполучливо и сега положението му се усъвършенства.

Към момента няма коментар за случилото се от страна на Сърбия.

През май 2023 година напрежението в Северно Косово се повиши след конфликти поради огромния брой етнически сърби в региона. Над 90 бойци от мироопазващите сили на НАТО и към 50 сръбски протестиращи бяха ранени.

Етническите албанци съставляват повече от 90% от популацията в Косово, като сърбите са болшинство единствено в северния район, покрай границата със Сърбия, където се възнамерява асоциация на общини със сръбско болшинство.

Спонсорираните от Европейския съюз договаряния за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия, два някогашни военновременни врагове, още веднъж бяха в застой предходната седмица, когато ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел упрекна Курти, че не е основал асоциацията на общините със сръбско болшинство.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР