Един от всеки пет работещи в ЕС съобщава за лошо

...
Един от всеки пет работещи в ЕС съобщава за лошо
Коментари Харесай

Онлайн инструменти помагат срещу прегарянето в работата


Един от всеки пет работещи в Европейски Съюз оповестява за неприятно психологично здраве
(снимка: CC0 Public Domain)

Андрю Дън

Попитайте някой, който работи в дребен бизнес, по какъв начин върви работата и въпросът може да провокира смесени отговори. От една страна, работата в дребна организация може да е занимателна, вълнуваща и креативна. От друга, постоянно е самотна, напрегната и стресираща.

За Ела Аренсман нещо в естеството на дребните и междинните предприятия (МСП) — без значение от бранша — прави техните чиновници уязвими, когато става въпрос за психологичното и прочувственото им благоденствие. За разлика от по-големите компании, в МСП постоянно липсва профилирана поддръжка в тази област.

Малки компании, огромни изпитания 

Аренсман е учител по публично психологично здраве в Университетския лицей в Корк, Ирландия, и координатор на финансирания от Европейски Съюз план, който е почнал през 2020 г. и завършва в края на тази година. С сътрудници от цяла Европа самодейността прокарва пътя на нов метод, с който да помогне на МСП да се оправят с проблемите с психологичното здраве на служащите, в това число с депресията.

„ Надяваме се, че MENTUPP може да подкрепи психологичното здраве на хората ”, споделя Аренсман. „ Тогава може би ходът на депресията може да бъде извърнат ”.

В Европейски Съюз има почти 23 милиона МСП — съгласно определението това са предприятия, които имат по-малко от 250 чиновници и годишен оборот до 50 милиона евро. От строителни компании и превозвачи до кафенета и фризьорски салони, те съставляват повече от 90% от предприятията в Европейски Съюз.

В продължение на четири десетилетия Аренсман организира интернационалните изследвания върху самонараняването, самоубийствата, депресията, тревогата, наркотичната взаимозависимост и обвързваните с психологичното здраве предубеждения на работното място.
още по темата
Тя е очевидец на наклонността на повишаване на тези проблеми, с които се сблъскват работещите, съпроводени от съществени последици за самите човеци и обществото като цяло.

Депресията и тревогата са най-разпространените психологични и прочувствени разстройства, срещани на работното място. Един от всеки пет работещи оповестява за неприятно психологично здраве.

Проблемът единствено се изостри от пандемията от Covid-19, избухнала през 2020 г. Като прибавим към това настоящата рецесия с разноските за живот, породена от високата инфлация, и в следствие се получава съвършената стихия за психологичното здраве.

Косвените последствия за стопанската система от загубата на продуктивност и отсъствията от работа са обилни. Според световните оценки на всяка година загубите на продуктивност на работното място в следствие от меланхолия и тревога възлизат на 1 трилион щатски $ (около 940 милиарда евро).

На този тъмен декор Европейски Съюз насочва вниманието към — тъкмо там дава своя принос планът MENTUPP.

Три уязвими бранша

Проектът дава безвъзмездни онлайн запаси за чиновниците на МСП. Целта е да се запълни празнота в поддръжката за благополучието в три бранша, в които се смята, че работещите са най-уязвими: строителство, опазване на здравето и осведомителни технологии.

През 2019 г. Аренсман публикува  върху провокираните от работната среда рискови фактори, свързани със самоубийството. Оттогава нейна задача става подобряването на поддръжката в тази област.

„ Осъзнах, че би трябвало да свършим доста повече работа авансово, преди хората да попаднат в тези суицидни рецесии ”, споделя Аренсман.

Екипът на MENTUPP черпи ентусиазъм от програмата за предварителна защита на самоубийствата, създадена в началото в Австралия, чиято цел е да помогне на строителните служащи да беседват искрено за тревогата, депресията и мислите за самоубийство.

През последното десетилетие (MIC) провокира предразсъдъците, свързани с психологичното здраве, и покачва осведомеността за техниките за възстановяване на благополучието в този обичайно доминиран от мъже бранш, където е мъчно да се провокират такива диалози.

Аренсман назовава това, което се прави, нещо „ извънредно ” за унищожаване на пречките и увеличение на броя на служащите, които се обръщат за поддръжка.

установи, че от въвеждането на програмата Mates процентът на самоубийствата измежду строителните служащи в Австралия понижава с съвсем 8 %, с което равнището им се доближава до междинното за мъжкото население в доста от австралийските щати.

Понастоящем Аренсман тества лична система за онлайн поддръжка, създадена от плана MENTUPP. Тя предлага стотици материали, учредени на доказателства, като се стартира от оферти за диалози по отношение на освобождението от обвързваните с психологичното здраве предубеждения на работното място до повишение на благополучието на работещите в МСП.

Персонализирани препоръки

В Барселона, Испания, доктор Беатриз Олая диагностицира сходни проблеми с психологичното здраве при работещите в МСП.

„ Когато отидохме в тези дребни компании, разбрахме, че потребността е голяма “, споделя Олая, която е клиничен психолог. „ Хората имат потребност от психологична поддръжка и постоянно не знаят по какъв начин да я намерят ”.

Тя координира финансиран от Европейски Съюз план, наречен , който се занимава с проблеми, сходни на тези на MENTUPP, и който също е почнал през 2020 г. Продължаващ доникъде на 2024 г., EMPOWER съставлява платформа за електронно здраве, която включва уеб страница, приложение и онлайн видео- и текстови запаси.

След като се записва в уеб страницата или приложението, всяко лице попълня серия от въпросници, с чиято помощ екипът на плана извлича данни за настоящите равнища на напрежението, депресията, тревогата, рисковите фактори за съня и психо-социалното държание.

След това системата EMPOWER основава серия от персонализирани препоръки, които оказват помощ на хората да се почувстват по-добре. Предлага се и поддръжка за тези в отпуск по болест, обвързвана с проблеми на психологичното здраве.

Когато влиза в системата всеки ден, потребителят се подканва да уточни по какъв начин се усеща, преди да бъде преведен през психологични техники за покачване на духа и поддържане на хората в положително положение. Това включва извършения за дишане и релаксиране плюс известни ежедневни задания за слагане на цели за повишение на мотивацията.

„ Ако решите да тичате два пъти седмично, като насочите този нов табиет към възстановяване на настроението Ви, приложението Ви припомня и Ви възнаграждава ”, споделя Олая.

Някои от препоръките се основават на когнитивно-поведенческата терапия, при която се получават умения за справяне с компликациите, като се концентрира върху това по какъв начин мислите, убежденията и държанието засягат възприятията и дейностите.

Олая и екипът ѝ са създали EMPOWER в съдействие с предприятия във Финландия, Полша, Испания и Обединеното кралство. Версиите на приложението на разнообразни езици сега се тестват с повече от 600 души в четирите страни.

„ Искаме да покажем, че то е на ниска цена и дейно ”, споделя Олая.

Обнадеждаващи признаци

Що се отнася до MENTUPP, неговата система за поддръжка също включва приложение, а целият пакет сега е в развой на изпитване. Резултатите би трябвало да са налице по-късно тази година.

Аренсман чака по-късно системата да се усъвършенства и уточни в допълнение, преди да може да бъде публикувана доста по-широко. Като позитивен прелиминарен симптом тя напомня по какъв начин дребна ирландска строителна компания, която употребява пакета, е била в положение да окаже по-добра поддръжка за психологичното благоденствие на един от служащите си.

„ Казаха ни, че в случай че не са имали тези запаси, нямало да могат да разпознаят предупредителните знаци ”, споделя Аренсман. „ С тези запаси са съумели да разпознаят по-добре какво се случва и да се намесят ”.

Отзивите от други консуматори в страните сътрудници на MENTUPP също са насърчителни. Аренсман се надява, че планът в последна сметка ще се окаже също толкоз ефикасен като Mates в Австралия за понижаване на самонаряването и самоубийствата и за повишение на удовлетвореността от работата и на продуктивността.

„ Все още не сме стигнали до такава степен, само че се надяваме скоро да го създадем ”, споделя тя.

Тази публикация е оповестена за първи път в  , списанието за проучвания и нововъведения на Европейски Съюз. 
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР