Един от владетели на средновековна Индия, Махараджа Савай Джай Сингх

...
Един от владетели на средновековна Индия, Махараджа Савай Джай Сингх
Коментари Харесай

Астрологичните знаци на Джантар Мантар ~ Астрономическата обсерватория на Джайпур, Индия

Един от владетели на средновековна Индия, Махараджа Савай Джай Сингх II, се прочува като „ царят-астроном “ (1686–1743г.). Джай Сингх управлявал региона Раджпут (Амбер) по време на императора Аурангзеб. Благодарение на своите дипломатически умения той резервира статута си на почитан васал в западащата по това време Моголска империя. От идващия император, Мухамад Шах, той получава позволение да построи пет астрономически обсерватории в градовете Делхи, Варанаси, Уджайн, Матура и в Джайпур, неговата лична столица, която се намира на 200 км от Делхи. Още от ранно детство за възпитанието на бъдещия раджа се грижат учители по хинди, санскрит, персийски, арабски, математика, астрономия и несъмнено, умения в бойните изкуства – всичко това, с цел да бъде квалифициран за задачата на огромен държател.

Въпреки несигурните, размирни времена и непрекъснатата си ангажираност в ръководството, Джай Сингх отдава доста време на заниманията си с астрономия. Като част от Моголската династия, Джай Сингх се явява правоприемник на знанието на арабските астрономи. Освен това той учи и индийската, европейската и гръцката астрономия и на тази база основава нови, усъвършенствани уреди за наблюдаване на небесните тела, които не престават да учудват и днешните учени със своята трудност и точност, даваща опция да се мери времето с акуратност до една секунда. По предписание арабските астрономически уреди се изработвали от железни сплави, само че Джай Сингх остава незадоволен от тяхната акуратност и стартира да конструира големи принадлежности от камък и мрамор, като със личните си ръце основава моделите от восък и по-късно минава към градежа им в действителен размер.

Неговите обсерватории били наречени Джантар Мантар, което в превод значи „ група от измервателни принадлежности “. В наши дни това магично място притегля многочислени туристи, любопитни да узнаят повече за античната астрономическа просвета. Входът на Джантар Мантар е отворен всеки ден от изгрев до залез слънце. Вижте зодиакалните знаци, изрисувани през 18-ти век в тази впечатляваща астрономическа обсерватория, част от международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО.

 Овен

 Телец

 Близнаци

 Рак

 Лъв

 Дева

 Везни

 Скорпион

 Стрелец

 Козироог

 Водолей

 Риби

The twelve Zodiac signs on the architectural astronomical instruments of Rashi Valaya Yantra in Jantar Mantar observatory, Jaipur, India, 18th century.

Изображения: Wikimedia Commons, Pinterest

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР