Един от най-влиятелните философи в историята, Платон е известен със

...
Един от най-влиятелните философи в историята, Платон е известен със
Коментари Харесай

Последната нощ на Платон: Папирус разкрива подробности за смъртта на философа

Един от най-влиятелните философи в историята, Платон е прочут със своите теории за политиката, поезията, знанието и етиката. Благодарение на новооткрит свитък, заровен в планината Везувий, в този момент знаем, че древногръцкият мъдрец е бил изострен в рецензиите си до самия край, прекарвайки последните си мигове в експлоадиране на „ липса на темп “ на флейтистка-робиня, написа Daily Mail.

Вековните пасажи разказват последните часове на Платон и разкриват, че философът, който е страдал от тресчица, е слушал музика и е посрещал посетители, преди да почине на 80 или 81 години към 348 година пр.н.е. Слушаше флейта и гореше от тресчица. Това са някои от детайлностите за последните часове на Платон, които излязоха нескрито след прочитането на овъглен папирус в град покрай Помпей. Благодарение на високите технологии, които в този момент са разполагаем на археологията, се чака декодирането на хиляди папируси да разкрие други секрети на древността.

Папирусите, които са били заровени под нажежената лава на Везувий, през 79 година пр.н.е. хвърли светлина върху последните часове на Платон, с помощта на декодирането на овъглените свитъци от проучвателен екип от Неапол.

„ Благодарение на най-напредналите техники за диагностично обрисуване най-сетне сме в положение да четем текстове върху овъглен папирус, който преди изглеждаше недосегаем “, сподели Грациано Ранокия, папириолог от университета в Пиза.

Според  проучването на папируса древногръцкият мъдрец няколко часа преди да почине е слушал музика от флейта, свирена от тракийски плебей. Всъщност, макар че беше напрегнат и на ръба на гибелта, той подлагаше на критика придворната за неналичието й на темп. Папирусът беше разчетен с помощта на пресечната точка на актуалните технологии и филологическата просвета.

Папирусът, съдържащ Историята на Академията на Платон, принадлежи на епикурейския мъдрец Филодемус. До момента са прочетени 30% от целия текст и както се оказва, че Платон е заровен в „ Академията “, която носи неговото име в Атина, в градина покрай „ храма на музите “, информация, която удостоверява упоменатите източници до момента в гроба си.

Текстът също по този начин загатва, че Платон е бил продаден като плебей на остров Егина, евентуално през 404 година пр.н.е. когато спартанците превземат острова, или различно през 399 година пр.н.е., малко след гибелта на Сократ.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР