Eдин от най-великите мотоциклетни състезатели на всички времена, деветкратен световен

...
Eдин от най-великите мотоциклетни състезатели на всички времена, деветкратен световен
Коментари Харесай

Номер 46 на 45. Рекордьорът Валентино Роси, който никога не се състезава за рекорди

Eдин от най-великите мотоциклетни състезатели на всички времена, деветкратен международен първенец в Grand Prix. Валентино Роси става на 45 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Той е италиански авто играч и някогашен професионален шосеен мотоциклетен играч. Някои го дефинират като най-великия в историята. Той е Валентино Роси по прякор Доктора .

Той е единственият играч в историята на мотоциклетизма, спечелил международни шампионати в четири класа - 125, 250, 500 кубика, както и в така наречен кралски клас MotoGP . Само в кралския клас той има 7 международни трофеи на Grand Prix , 89 победи и 76 най-бързи обиколки.

Печели международни шампионати както с Honda, по този начин и с Yamaha. Той е и единственият шосеен играч, взел участие в над 400 пъти в Grand Prix. През цялата си кариера Валентино Роси кара с номер 46 , макар че нормално спечелилият в Световен шампионат получава стикер с номер 1 за идващия сезон.

" Никога не се състезавам за върхове. Мотивацията да се опитам да подобря връх не е задоволителна, с цел да продължа. Трябва да му се наслаждаваш ", споделя Роси.

Той е роден в италианския град Урбино , а когато е дете, фамилията му се реалокира в Тавулия . Син на някогашния мотоциклетен играч Грациано Роси , той стартира да кара от доста ранна възраст.

Първата му спортна обич е картингът. Подтикнат от загрижеността на майка му Стефания за сигурността на сина си, Грациано му купува картинг като сурогат на мотоциклета. 5-годишният Валентино обаче желае да е по-бърз и татко му заменя 60-кубиковия мотор на картинга със 100-кубиков.

Първият му извоюван шампионат е районният по картинг, когато е едвам 11-годишен. Година по-късно Валентино Роси към този момент печели доста районни надпревари и приключва пети на на националния шампионат по картинг в Парма. Кара и мини мотор.

С татко му към този момент гледат опцията за прекосяване в италианските и европейските 100-кубикови серии, което незабелязано го тласка в посока Формула 1 .

" Грациано е добър татко, той изигра основна роля в моята кариера. Той беше доста надарен играч, само че за жалост, заради произшествия и злополуки не завоюва това, което трябваше да завоюва. Дойдох да довърша работата, която той стартира ", ще каже по-късно Валентино за татко си.

Валентино Роси стартира да се състезава в Grand Prix на 17 години - за тима на Aprilia, в клас 125 кубика. Само година по-късно става първенец и се реалокира в по-горния клас - 250 кубика, където през първия сезон приключва на втора позиция в шампионата, а през втория (1999 г.) към този момент ликува с купата.

Така през 2000 година Роси минава в кралския клас и на идната година е международен първенец с Honda. Световен първенец в Мото GP е и през идващите 4 години, като след края на сезон 2003 напуща Honda и стартира да се състезава за Yamaha.

Неговите единадесет победи през 2005 година са най-големият брой триумфи във висшия клас за един сезон от водач на Yamaha.

През 2006 година приключва на второ място в крайното класиране, а през 2007 година Роси извоюва 95-та победа в кариерата си и усъвършенства 4 върха, единият от които е за най-вече победи в кралския клас.

През 2008 година Роси печели осмата си шампионска купа в клас Moto GP, а на идната година става още веднъж международен първенец с мотор Yamaha в клас Moto GP.

Валентино се бори на всяко съревнование и го интересува единствено успеха.

" Аз съм най-хубавият, нали. Но към момента мисля по какъв начин да се подобря ", споделя той.
 Moto GP - Grand Prix на Англия, 13 юли 2003 година Валентино Роси чества успеха си.
Според списанието Sports illustrated Роси е на 7-о място в класацията за най-успешни професионални състезатели, като печели по 30 милиона $ годишно.

Роси е звезда и поради " вродената му заложба " да пленява публиката с истински хрумвания за празнуване на всеки триумф. Маскировки, смешки, надписи върху тениската и каската - на всички писти почитателите чакат следващата изненада от състезателя с номер 46, който се трансформира в Робин Худ, Супермен или гладиатор.

Има две версии на това по какъв начин Роси се е сдобил с прякора " Докторът ". Едната е, че Роси в действителност придобива научна степен през 2005 година по " Комуникация и реклама за организации " от Факултета по социология на Университета в Урбино.

Другата е изказана от татко му Грациано Роси: " В Италия " Докторът " е име, което даваш на някого от почитание, то е красиво и доста значимо ". Валентино Роси обаче постоянно се майтапи, че името е пристигнало, тъй като в Италия Роси е постоянно срещана лекарска фамилия.

През 2021 година Роси приключи славната си кариера в мотоциклетизма.

" Реших да се пенсионирам в края на сезона, желаех да работя още 20 или 25 години, само че това не е допустимо. Беше занимателно ", споделя той.

Но не стопира с високата скорост, а се трансферира на надпревари с автомобил. Миналата година той завоюва зад кормилото на BMW в съревнование в категорията GT3 " Пътят до Льо Ман ".

Валентино Роси има 2-годишна щерка от приятелката си Франческа София Новело, с която са дружно от 2018 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР