Повече от осем месеца прокуратурата разследва дали Кирил Петков е

...
Повече от осем месеца прокуратурата разследва дали Кирил Петков е
Коментари Харесай

Осем месеца прокуратурата разследва с подправен подпис ли е станал Кирил Петков служебен министър

Повече от осем месеца прокуратурата проверява дали Кирил Петков е излязъл от съдружие ”Да запазим Корал ” с фалшифициран от Лена Бориславова автограф на ръководителя на неправителствената организация Атанас Русев, излиза наяве от известие на държавното обвиняване. Благодарение на излизането му от “Да запазим Корал ”, Петков става министър на стопанската система в първия длъжностен кабинет, назначен от президента Румен Радев през есента на 2021 година По-късно наличието му в служебното държавно управление дава старт на политическияпроект “Продължаваме смяната ”. Участието на Петков в сдружението не му разрешава да заема министерско кресло по силата на чл.19 ал.7 на Закона за администрацията, чиито текст показва, министър председателят, министрите и зам.-министрите не могат да са членове на орган на ръководство или надзор на юридическо лице с нестопанска цел, комерсиално сдружение или кооперация.

Според журналистическо следствие на уеб страницата “Биволъ ” подписите под документа, удостоверяващ, че той към този момент не е член на управлението на неправителствената организация са фалшифицирани от Лена Бориславова в качеството ѝ на юрист, а това, с изключение на закононарушение, значи и, че Петков е станал министър на стопанската система в нарушаване на българското законодателство.

Според ръководителя на “Да запазим Корал ” Атанас Русев било направено пълномощие от негово име, както и протокол от съвещание на сдружението, а задачата била Кирил Петков да бъде освободен в точния момент като член на Управителния съвет на гражданската организация, с цел да може да стане министър в служебното държавно управление на Румен Радев гладко. Пред бТВ Русев съобщи, че не познава Лена Бориславова и останал сюрпризиран, откакто схванал, че от негово име тя си е извадила пълномощие, с цел да съставлява сдружението. Русев посочи и, че към оня миг не е провеждано съвещание на Управителния съвет за освобождение на Кирил Петков. Мълчанието си досега Русев изясни с това, че не е допускал, че ще получи правдивост, до момента в който Петков е във властта.
Замесен ли е някогашният началник на Народното събрание Никола Минчев?
Пред публичното радио Русев посочи, че с изключение на Бориславова в съставянето на документи с погрешно наличие, е забъркан и някогашният ръководител на Народното събрание Никола Минчев, който също е част от Политическа партия. Никола Минчев отхвърли да е забъркан в проблема.
Пашата и Бойко Борисов, загатна Кирил Петков
Днес последва реакция и от страна на Кирил Петков. В пост в своята фейсбук страница съпредседателят на Политическа партия замеси в проблема и имената на Румен Николов-Пашата и водача на ГЕРБ Бойко Борисов:

“През февруари 2022, тогава като министър председател, подадох лист от 19 лица на Иван Гешев - в този миг основен прокурор. В листата е и Румен Николов – Пашата – една от водещите фигури на СИК, другар и съучастник в доста инициативи на Бойко Борисов. В същия ден, в който описът е подаден на прокуратурата от мен и Лена Бориславова, същият този Атанас Русев, който тази заран по този начин артистично се възмущаваше от „ неправдите “, ми звъни сърдит и ми споделя, че не е трябвало да поставям Пашата в моя лист. Аз му отговорих, че никой не е над закона и съм станал министър председател тъкмо с цел да трансформира дълбоката страна и че хора като Пашата би трябвало за бъдат разследвани от органите на реда. Той се ядоса и затвори телефона ”.

По-нататък Петков прецизира, че по-късно Русев се обадил на татко му, който познавал от Корал и му крещял с въпроса “защо Петков е поставил Пашата в листата от 19 евентуални нарушителя на дълбоката страна ”.

Накрая Петков задава въпроса:

“И в този момент запитвам - кой е действително Атанас Русев и на чии ползи служи? Кой го задейства в този добре готвен по прелиминарен сюжет скандал тъкмо в този миг? ”

От Софийската районна прокуратура през днешния ден прецизираха, че е формирано следствие по случая още на 11 август м.г., като към този момент са разпитани 10 очевидеца и са извършени оперативно-издирвателни мероприятия.

“В хода на следствието са открити данни за осъществяване и на други документни закононарушения – сформиране и потребление на неистинен документи, показани пред Агенция по вписванията. В тази връзка предстоят и още разпити на лица, имащи отношение към осъществените дейности, както и приобщаване на техни сравнителни мостри на подписи и почерк ”, се показва в известието на прокуратурата.

От държавното обвиняване прецизират и, че се чака правенето на съдебно-графическа и техническа експертизи, след което наблюдаващият прокурор ще реши дали да притегли като обвинени “лица, по отношение на които се съберат доказателства за присъединяване в документни и други закононарушения ”.

Лена Бориславова не разяснява проблема.

На 9 февруари Народното събрание одобри възбрана на строителството в 500-метрова зона към черноморските плажове Иракли, Карадере и Корал посредством промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Вносители бяха Кирил Петков и Христо Иванов от ПП-ДБ, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски. Борисов тогава съобщи, че законът е признат по молба на Кирил Петков, а опозицията обърна внимание са определени 3 плажа, а е отритнат препоръчаният от " Възраждане " лист с още 41.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР