Украинският олигарх и поддръжник на Зеленски Игор Коломойски е арестуван при разследване на измама

...
Един от най-могъщите украински олигарси е арестуван при разследване за
Коментари Харесай

Един от най-могъщите украински олигарси е арестуван при разследване за измама, съобщават държавните медии в страната.

В събота киевски съд нареди на Игор Коломойски, ключов поддръжник на президентската кампания на украинския президент Володимир Зеленски през 2019 г., 60 дни в предварителен арест, докато властите разследват обвиненията срещу него в измама, съобщи Укринформ.

Медиите и банковият бизнес на Коломойски го превърнаха в един от най-богатите хора в Украйна.

Въпреки това Държавният департамент на САЩ по-рано го обвини, че използва своето „политическо влияние и власт за лична изгода“.

Държавният департамент санкционира Коломойски през март 2021 г. за предполагаемото му участие в „корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и вярата на украинското общество в демократичните институции на правителството и обществените процеси“.

 ВИЛНЮС, ЛИТВА – 12 ЮЛИ: Украинският президент Володимир Зеленски и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (без снимка) говорят пред медиите на втория ден от срещата на върха на НАТО през 2023 г. на 12 юли 2023 г. във Вилнюс, Литва. Срещата на върха събира държавните глави на членки на НАТО и страни партньори от 11-12 юли, за да начертаят бъдещето на алианса, като кандидатурата на Швеция за членство и продължаващата война на Русия в Украйна са основни теми в дневния ред на срещата. (Снимка от Sean Gallup/Getty Images) ВИЛНЮС, ЛИТВА – 12 ЮЛИ: Украинският президент Володимир Зеленски и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (без снимка) говорят пред медиите на втория ден от срещата на върха на НАТО през 2023 г. на 12 юли 2023 г. във Вилнюс, Литва. Срещата на върха събира държавните глави на членки на НАТО и страни партньори от 11-12 юли, за да начертаят бъдещето на алианса, като кандидатурата на Швеция за членство и продължаващата война на Русия в Украйна са основни теми в дневния ред на срещата. (Снимка от Шон Галъп/Гети изображения) Шон Галъп/Гети изображения/ФАЙЛ

В събота районният съд в Шевченковски разпореди Коломойски да бъде задържан до 31 октомври, каза Укринформ, и му беше дадена възможност да плати гаранция над 500 милиона украински гривни (14 милиона долара).

"Ако бизнесменът пусне гаранция, той трябва да изпълни редица условия - да не напуска населеното място, където ще остане, да се явява на разпит и да уведомява съответните органи за всяка промяна на местожителството, ако има такава", се казва в съобщението на Укринформ.

„Също така му е забранено да общува със свидетели и други заподозрени в това наказателно производство… и също така трябва да предаде паспортите си за пътуване в чужбина.“

Коломойски е разследван от Службата за сигурност на Украйна (SBU), както и от Бюрото за икономическа сигурност на Украйна по членове 190 и 209 - за измама и пране на имущество, придобито по престъпен начин.

Главната прокуратура на Украйна наблюдава досъдебното разследване, което ще се съсредоточи върху предполагаемата роля на Коломойски в изпирането на над половин милиард украински гривни (130,5 милиона долара) чрез прехвърляне на средства в чужбина между 2013 г. и 2020 г., като се твърди, че използва банки под негов контрол.

На видео и снимки се вижда как отвеждат Коломойски от районния съд в Киев.

Репресии срещу корупцията по време на войната

Според доклад на Transparency International от 2021 г. Украйна е втората най-корумпирана страна в Европа след Русия и е на 122-ро място в световен мащаб сред 180 държави.

Делото срещу Коломойски е последното в антикорупционната кампания на Украйна на фона на инвазията на Русия, която беше насочена към няколко високопоставени фигури и разкри луксозни часовници, коли и хиляди долари в брой.

„Всеки престъпник, който има дързостта да навреди на Украйна, особено по време на война, трябва ясно да разбере, че ще му сложим белезници на ръцете“, каза Васил Малюк, ръководител на СБУ, в изявление, публикувано през февруари.

По-рано тази година Зеленски уволни множество високопоставени украински служители заради корупционен скандал, свързан с доставките на военновременни доставки. Това беше най-голямата промяна в неговото правителство от началото на руската инвазия.

Сред замесените в разследвания за корупция са изпълняващият длъжността ръководител на киевската данъчна служба, за когото се твърди, че е бил част от схема за пренебрегване на 45 милиарда украински гривни (1,2 милиарда долара) неплатени данъци, и бившият вътрешен министър Арсен Аваков, който е свързан с разследване на катастрофата с хеликоптер на 18 януари, при която загинаха 14 души. Аваков отрече да е извършил нарушение.

На 11 август Зеленски уволни всички длъжностни лица, отговарящи за регионалните центрове за набиране на военни, като се позова на „незаконно обогатяване, легализация на незаконно придобити средства, неправомерна облага и незаконно транспортиране на лица, носещи военна служба през границата“.

„Всеки „военен комисар“, срещу когото има криминално разследване, ще носи отговорност“, каза той.

„Длъжностни лица, които са объркали презрамките си с печалба, определено ще бъдат изправени пред правосъдието.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР