Един от най-известните и влиятелни романи на Кърт Вонегът Закуска

...
Един от най-известните и влиятелни романи на Кърт Вонегът Закуска
Коментари Харесай

Романът Закуска за шампиони“ в ново издание за своята 50-годишнина

Един от най-известните и авторитетни романи на Кърт Вонегът „ Закуска за първенци “ навършва 50 години и в тази достолепна за една книга възраст се разгласява в ново издание, като текстовете към истинските илюстрации на създателя са приспособени на български за първи път.

Заглавието добавя сполучливата поредност на издателство „ Кръг “, включваща най-хубавите произведения на американския бунтовник, измежду които са „ Механично пиано “, „ Сирените на Титан “, „ Майка нощ “, „ Котешка люлка “, „ Синята брада “ и  “Кланица пет “.

„ Закуската “ е в положителния превод на Людмила Харманджиева и с корица от Милена Вълнарова, която стои и зад библиотечното оформление на цялата сбирка от книги на Вонегът. Тя приспособява и текста към авторовите рисунки на български език.



В този собствен разказ модерният класик, от чиято гибел през днешния ден, 11 април, се навършват 16 години, не изневерява на стила си – той още веднъж е язвителен,  „ изтънчено нелюбезен “, критичен към американската просвета, само че и умен и съчувствен към индивида, чийто нежен разум е паднал жертва на обществото.

Негов основен воин тук е неуспелият публицист на научна фантастика Килгор Траут, прочут на читателите от други произведения на създателя: „ Времетръс “, „ Затворникът “, „ Кланица пет “ и „ Бог да ви поживи, мистър Роузуотър “. Изключително плодотворен като публицист – създател на над 117 романа и над 2000 описа, творбите на Траут са оценени високо единствено в порнографските списания.



В „ Закуска за първенци “ го виждаме депресиран с разнообразни здравословни проблеми. Неговото окаяно положение (и творчество) работи като катализатор на Дуейн Хувър, търговеца на понтиаци. Казано напряко, предприемачът полудява, а държанието му става все по-разрушително.

„ Закуската “ е книга за психологичното здраве на индивида и по какъв начин обществото и неговите изкривени полезности осакатяват индивида. Във времена, когато е ясно, че американският парадайс не съществува, а думата „ благополучие “ е забравена, Вонегът ни предлага да почистим съзнанието си от „ всичките отпадъци, които са се на­трупали в него – задници, флагове, долни гащи “. Защото без просвета, достойнство и естетика животът е неосъществим.



Кърт Вонегът си подарява този разказ за своя 50-и рожден ден. Книгата е оповестена малко по-късно през 1973 година и прекарва общо 56 седмици в листата с бестселъри на „ Ню Йорк Таймс “. Ако я преглеждаме като евфемизъм за недъзите на едно общество, през днешния ден тя би се задържала най-малко 100 седмици в класацията за най-четени заглавия.

Метафоричната картина, която ни показва, е следната– един сифилистик стои на кръстопът, само че не може да движи краката си и няма по какъв начин да потегли напред, нито да се върне обратно към по-добрите времена. Смешно е, само че и мъчително тъжно, също като всичко протичащо се през днешния ден.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР