Един от най-големите американски автопроизводители Ford ще си сътрудничи с

...
Един от най-големите американски автопроизводители Ford ще си сътрудничи с
Коментари Харесай

Ford и основният конкурент на Uber разработват самоуправляващи се коли

Един от най-големите американски автопроизводители Ford ще си сътрудничи с софтуерната компания Lyft в създаването на самоуправляващи се коли. Те би трябвало да бъдат пуснати в серийно произвеждане до 2021 година

Екипите на двете компании ще работят дружно, с цел да основат програмен продукт, който да разреши на колите на Ford да споделят с мобилните приложения на Lyft.

Тестовите самоуправляващи се коли на автомобилната компания ще бъдат свързани с мрежата на Lyft, само че за начало клиентите няма да могат да ги употребяват.

Превозните средства на Ford в мрежата на транспортната компания ще бъдат с водач, уточни пред Reuters Шериф Маракби, вицепрезидент на Ford, отговарящ за самостоятелните транспортни средства и електрификацията.

Автомобилната компания обаче е твърдо решена да пусне хиляди самоуправляващи се коли в бъдеще. " Не сътворяваме прототипи просто, с цел да сътворяваме прототипи ", съобщи Макарби.

Новият основен изпълнителен шеф на Ford Джим Хакет би трябвало да се срещне с вложители идващия вторник, с цел да очертае тактиката за увеличение на рентабилността на автомобилния производител в Диърборн, Мичиган.

Акциите на Ford спадат с 1.65% през тази година, до момента в който акциите на неговия главен съперник General Motors се покачват с 15.6%, а тези на Fiat Chrysler - с цели 71%.

Плановете на Hackett са компанията да събере доходи от услуги за подвижност, които включват шерване на коли и транспортни услуги, ще бъдат една от концепциите, които ще бъдат показани на вложителите. Партньорството с Lyft пасва идеално на тези хрумвания.

Автомобилната компания тества и услуги за доставка, употребявайки самоуправляващи се коли и превоз на пасажери от летищата с микробус. Софтуерът в тях ще е създаден от компанията Argo AI, в която Ford ще влага 1 милиарда $ през идващите 5 години.

Електрическите и самоуправляващите се коли ще бъдат създавани от завода на компанията във Флат Рок, Мичиган, където ще бъдат вложени 700 млн. $.

Lyft ще даде опция на разнообразни компании да разположат самоуправляващи се коли в мрежата й. За задачата тя към този момент си партнира със стартъпа Drive.ai и компанията на Гугъл Waymo, които създават технологиите за самостоятелните возила.

Интересен факт е, че главният противник на Ford General Motors има 9% от Lyft, които закупи против 500 млн. $ през 2016 година " Отношенията ни с GM в никакъв случай не са били извънредни ", съобщи пред Reuters стратегическият шеф на транспортната компания Радж Капур.

GM също работи върху основаването на свои самоуправляващи се коли, а в това време приготвя и всеобщо произвеждане на своя електрически автомобил Chevrolet Bolt, който ще се създава в предградие на Детройт.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР