Един от най-близките съюзници на руския президент, Владимир Путин, предупреди

...
Един от най-близките съюзници на руския президент, Владимир Путин, предупреди
Коментари Харесай

Русия: Ако Швеция и Финландия влязат в НАТО, ще разположим ядрени оръжия в региона

Един от най-близките съдружници на съветския президент, Владимир Путин, предизвести НАТО през днешния ден, че в случай че Швеция и Финландия се причислят към военния съюз, тогава Русия ще би трябвало да ускори защитата си в района, в това число посредством разполагане на нуклеарни оръжия, съобщи Агенция Ройтерс.

Финландия, която има обща граница от 1300 км (810 мили) с Русия, и Швеция обмислят присъединение към алианса на НАТО. Финландия ще вземе решение през идващите няколко седмици, сподели министър председателят Санна Марин в сряда.

Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, сподели, че в случай че Швеция и Финландия се причислят към НАТО, тогава Русия ще би трябвало да укрепи своите сухопътни, военноморски и въздушни сили в Балтийско море.

Медведев също категорично повдигна нуклеарната опасност, като сподели, че към този момент не може да се приказва за „ безядрена “ Балтика – където Русия има своя Калининградски ексклав, притиснат сред Полша и Литва.

„ Не може повече да се приказва за статут на Балтийско море без нуклеарна сила – салдото би трябвало да бъде възобновен “, сподели Медведев, който беше президент от 2008 до 2012 година

„ До през днешния ден Русия не е подхванала такива ограничения и няма да го направи “, сподели Медведев. „ Ако не е принудена “, добави той.

Литва сподели, че заканите на Русия не са нищо ново и че Москва е разположила нуклеарни оръжия в Калининград доста преди войната в Украйна.

Евентуалното присъединение на Финландия и Швеция към НАТО – учредено през 1949 година, с цел да обезпечи групова западна сигурност против Съветския съюз – би било едно от най-големите европейски стратегически последствия от войната в Украйна.

В четвъртък Финландия разгласи военно обучение в Западна Финландия с присъединяване на сили от Англия, Съединени американски щати, Латвия и Естония.

Швеция не е водила война от 200 години и следвоенната външна политика се концентрира върху поддръжката на демокрацията в интернационален проект, многостранния разговор и нуклеарното разоръжаване.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР