Един от легендарните футболисти на България, прославили страната ни, по

...
Един от легендарните футболисти на България, прославили страната ни, по
Коментари Харесай

Киряков пред ТОПСПОРТ: С Хубчев начело, можем да се надяваме на нови незабравими спомени, не очаквах кандидатурата на Пенев

Един от именитите футболисти на България, популяризирали страната ни, по време на незабравимия Мондиал в Съединени американски щати през 1994-а година - Илиян Киряков разяснява пред ТОПСПОРТ днешната паметна за националния ни тим дата.
На този ден, преди 24 години, България се класира за Световното състезание, след триумф над Франция на митичния " Парк де Пренс " с 2:1.
Илиян Киряков не взе присъединяване във въпросната среща, само че пък игра в цели 6 мача по терените в Щатите.
Бившият национал, минал през отборите на Етър, ЦСКА, Депортиво Ла Коруня, Абърдийн и други показа мнението си за актуалната обстановка във футбола ни, като съобщи, че съгласно него селекционерът Петър Хубчев е верният човек за отбора ни.

 Снимка 324098

Предлагаме на вниманието ви главната част от диалога със звездния ни респондент:

Г-н Киряков, днешният ден е с изключително значение и подухва незабравими мемоари и сантимент у аудиторията, а по всяка възможност и у Вас самия.
- Така е. Всичко това, което се случи в Съединени американски щати, в никакъв случай няма да бъде забравено. От нас - които сме взели участие в него, а за наша най-голяма наслада и от вас - почитателите, които ни подкрепяхте от самото начало. Но мина много време от тези моменти. Трябва да се учим да живеем в сегашното.

Така е. За страдание няма друго такова достижение, за което да можем да си приказваме по-късно. Няма съпоставим триумф с вашия, който да е кадърен да зарежда по сходен метод националното ни его.
- Това е най-неприятното. Без да наскърбявам никого, несъмнено. Имаме футболисти, които играят в положителни тимове и такива, които са от класа. Но като цяло не разполагаме с нужния капацитет, с цел да мислим за нещо по-грандиозно и съществено като достижения.

 На този ден преди 24 години: Емо отряза главата на
На този ден преди 24 години: Емо отряза главата на " петлите " (ВИДЕО)

Спомнете си по какъв начин България победи Франция посред " Парк де Пренс "

На какво се дължи това, съгласно Вас?
- Това е - просто липса на капацитет. Не имам вяра да не се работи вярно и целеустремено. Но това са ни опциите. Това е, което имаме. Виждат се и резултатите какви са в останалите обединения, с изключение на в първия ни състав. Младежите, които са отборът, приближаващ да смени първия, не са безапелационни. Ще би трябвало време, до момента в който излязат на огромната сцена юношите ни, които се оправят добре.

А до тогава?
- Ще вършим това, което и в последните години - ще чакаме. Ще би трябвало да сме търпеливи, в случай че желаеме да се завърнем измежду огромните имена.

И ще си приказваме за предишното... Какво не направихме както би трябвало след вашия огромен триумф от преди 23 години? Ние ли изгубихме доста бързо инерция, останалите ли започнаха да ни изпреварват с привидно недостижими темпове на развиване? Къде е истината, а надлежно и рецептата за излизане от актуалната обстановка?
- Не мога да кажа дали у нас си е грешката. Не знам дали вярно използвахме инерцията, както Вие казвате. Може би тогава бяхме още в еуфория. Бяхме във вихъра на случилото се, поради което не виждахме нещата в профил. Факт е, че трябваше да извлечем максимума от по този начин създалата се обстановка, защото както и самите ние виждаме, не е ясно по кое време още веднъж това ще ни бъде допустимо.

 Снимка 324097

И все пак, което приказваме с Вас в този момент, се видя една искрица на вяра в квалификациите за Мондиала. Въпреки че още веднъж ще гледаме мачовете в Русия единствено по тв приемника.
- Да. Определено има с какво да се похвалим след края на конкуренцията в групите. Видяхте и в мачовете с Холандия, и след триумфа ни против Швеция, че успяхме с наличния материал да пратим няколко отрицателни загатна в историята. Едва ли някой си е мислил, след тегления чоп за групата, че имаме кой знае какви шансове. Да си приказваме непосредствено. Но това с тежкия чоп стана точно заради обстоятелството, че не бяхме измежду по-напред ситуираните сформира. Ако не бяхме толкоз обратно в ранглистата, щяха да са ни по-малко мощните тимове в групата. Това е разумно. Цяло знамение беше това, което успяхме да реализираме. Но Петър Хубчев е верният човек за отбора ни. В това съм уверен.

Заради професионализма и верния си метод към подготовката на отбора и подбора на обособените състезатели?
- Да. И поради метода му на работа изобщо. Издържан е във всяко отношение. Не е правилно да разясня сътрудници, само че при него всичко е позитивно. Вярвам, че най-хубавото за този наш тим занапред следва.

 Снимка 255157
Източник:

Тоест, би следвало да е допустимо да се класираме за Европейското състезание?
- Защо пък не? Смятам, че разполагаме с опциите да го създадем. Надявам се да го реализираме.

Вижте по какъв начин си приказваме за класиране... Сякаш е нещо непостижимо. Дори не става дума за положителни резултати на огромно състезание, каквито бяха задачите ни преди години. Просто за класиране.
- Жалко е, в действителност. Все наподобява, че сме близо, само че някак не съумяваме да достигнем летвата. Дано скоро го създадем. Дано младите футболисти намерят подобаващите образци и мотивация, които да ги водят до нови и нови триумфи.

 Петър Хубчев: Трябва да се класираме на Евро 2020 с цената на всичко!
Петър Хубчев: Трябва да се класираме на Евро 2020 с цената на всичко!

Селекционерът възобнови контракта си с БФС

Такива като Вас и всички наши огромни звезди от това лято в Съединени американски щати.
- Именно. Ще ми се още веднъж да видя народа, почитателите, всички такива, каквито бяха тогава. Успявахме да ги заредим освен с позитивна страст, само че и с вяра. За нещо по-добро, за нещо по-ценно. За бъдеще. За това, че няма нищо невъможно.

Вярвам, че сте сходен подстрекател за всички млади състезатели във Велико Търново.
- Ще се веселя, в случай че повече от футболистите там ме одобряват по този метод. Това е едно от " приложенията " ми, в случай че мога по този начин да се изразя.

Различна ли е обстановката сега в града, спрямо това, което беше преди години?
- Да. Има основни разлики.

 Иван Вутов: Можем да чакаме още една победна серия за Етър
Иван Вутов: Можем да чакаме още една победна серия за Етър

Наставникът на " болярите " остана удовлетворен от играта на своите момчета

В какво се състоят те?
- Основно в неналичието на база. На изискванията, с които ние разполагахме тогава.

От чисто подготвителна позиция?
- Не единствено. Има момчета, които незабавно след подготовка би трябвало да отидат в различен час. Като няма топла вода и къде да се изкъпят и оправят, вървят кални, мръсни... Не е добре това.

Вярвам, че хората, от които зависи статуквото са наясно с проблемите и работят за тяхното премахване? Защото не е обикновено с Илиян Киряков да си приказваме за липса на топла вода... В 21-и век.
- Да. Има първи проблясъци на стабилизиране на нещата. Работи се по проблемите, някои от тях към този момент бяха отстранени. Спортното ни учебно заведение е със заменена дограма, подсигурява се екипировка за всички момчета в Етър - без значение от коя възраст. Това не го слагам под подозрение. Но постоянно има какво още да се направи.

Отборът записа няколко доста мощни мача. Има солидна поддръжка от почитателите, както видяхме в срещите с ЦСКА и Левски. А и освен.
- О, да. От почитателите ни се радваме постоянно на изключителна поддръжка. Тук никой не може да има каквито и да било забележки. Дано бъдат все по този начин удовлетворени от тима и всичко, което се случва в клуба.

 Снимка 315760
Източник:

Рязка смяна на тематиката - Любослав Пенев и Борислав Михайлов по всяка възможност са на друга, не напълно празнична вълна през днешния ден, макар значимата дата...
- Разбрах намека. Но с тематиката се срещнах едвам тази заран. Видях какво се е писало.

И каква е първата Ви мисъл в тази тенденция? Любо и Боби врагове? Така ли би трябвало да ги одобряваме отсега нататък?
- Не мога да кажа. Не знаех, че Любослав Пенев има сходни цели и желания.

 Обрат: Не одобриха документите на Любо Пенев за присъединяване в конгреса на БФС! Обновена
Обрат: Не одобриха документите на Любо Пенев за присъединяване в конгреса на БФС!

Това стана преди минути

Още повече, че се оправя чудесно в амплоато си на треньор, а пък и Валенсия не е какъв да е клуб.
- Точно по този начин. Това имах и аз поради. Но той си знае.

 Снимка 304933
Източник:

Виждате ли го като новия президент на Българския футболен съюз? Има ли потребност от сходна смяна във футбола ни? Какво е Вашето мнение?
- Не мисля, че някой желае да излизам със мнение по въпроса. А въпреки всичко става дума за сътрудник, а и съм като цяло в българския футбол. Така че не мога да разясня.

Който и да е отпред, значимото е да се работи за нови приятни, паметни мемоари. Заради вас, поради футбола, поради всички нас - почитателите и публицистите.
- Точно по този начин. Дано в идващия случай, в който беседваме с Вас, става дума за " по-пресни " мемоари и тематики на диалог.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР