Един от главните паметници в Киев - гигантска статуя на

...
Един от главните паметници в Киев - гигантска статуя на
Коментари Харесай

Ключов паметник в Киев ще бъде преименуван

Един от основните монументи в Киев - гигантска скулптура на жена с меч и щит, сложена на брега на река Днепър - ще получи ново име.

Това заяви пред Би Би Си шефът на Националния музей за историята на Украйна през Втората международна война Юрий Савчук.

Скулптурата, открита по руско време, се назовава " Родина-майка ", само че скоро ще бъде наречена " Украйна-майка ", сподели Савчук, който оглавява музея, където е конфигуриран паметникът.

По-рано украинските управляващи взеха решение да трансформират символиката на щита, който държи женската фигура: вместо емблемата на Съюз на съветските социалистически републики, на него би трябвало да има тризъбец , т.е. емблемата на модерна Украйна.

Според Савчук решението за преименуването към момента би трябвало да бъде утвърдено от украинското министерство на културата .

Тризъбецът вместо руската емблема би трябвало да се появи на паметника преди 24 август, когато Украйна ще означи следващия си Ден на независимостта.

Паметникът " Родина " е най-високата монументална статуя в Европа и петата в света. Височината на монумента с постамента е 102 метра.

Открит е на 9 май 1981 година на Печерските хълмове , на десния бряг на река Днепър, на територията на комплекса, който в този момент се назовава Музей на историята на Украйна през Втората международна война.

Статуята изобразява жена, която подвига щит и меч нагоре .
 Киев чака скоро да навлезе в Крим
Киев чака скоро да навлезе в Крим

След поредицата офанзиви

В средата на април тази година Върховната рада одобри закон, който не разрешава потреблението на знаци и топоними, свързани с съветската имперска политика , в това число публични знаци на Русия от времето на Московското царство до актуалната Руска федерация в Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР