Един от доста цитираните философи на нашето време, Уилям Макаскил

...
Един от доста цитираните философи на нашето време, Уилям Макаскил
Коментари Харесай

Ако човечеството изчезне, ще се появи ли някой вместо нас? 


Един от много цитираните философи на нашето време, Уилям Макаскил от Оксфордския университет, счита, че гибелта на човечеството ще бъде злополука за цялата галактика и изяснява за какво, написа Wired.

Появата на нови технологии, а с тях и все по-мощни оръжия, може да докара до обстоятелството, че човечеството може да изчезне от лицето на Земята. Това може да стане вследствие на нуклеарни удари или благодарение на биологично оръжие.


" Ако всички хора изчезнат, какво би означавало това от галактическа позиция? Ще има ли други типове, сходни на нас, които могат да еволюират най-малко до нашето софтуерно равнище? Вярвам, че няма гаранции, че това може да се случи. Ако хората изчезнат, това ще промени цялата история на Вселената “, споделя Макаскил.

На човечеството са били нужни 200 милиона години, с цел да се развие съществено след появяването на първите бозайници на Земята. Последният общ предшественик на хората и шимпанзетата е живял единствено преди 8 милиона години. След няколко милиарда години Слънцето ще направи Земята необитаема. Ако човечеството ненадейно изчезне, може ли да се появи сходен образован тип, който също ще има потребност от стотици милиони години развиване?
античен човек
Снимка: Inverse/Shutterstock
„ Това е доста комплициран въпрос, само че най-вероятно няма да има задоволително време нов тип да се развие в същата цивилизация, преди Слънцето да изгори Земята “, споделя Макаскил.

Според учения нашата еволюция е изпълнена с доста непознати и непредвидими моменти. И е доста малко евентуално друга такава цивилизация да възникне още веднъж.

„ Това изказване е в сходство с парадокса на Ферми. Ако има стотици милиони земеподобни планети във Вселената, които също не са доста надалеч и не доста покрай Слънцето, тогава те могат да имат живот. И този живот може да се развие за 13, 5 милиарда години битие на нашата вселена в напреднала цивилизация, която може да пътува сред звездите. Но ние към момента не сме я разкрили. Ако галактиката е толкоз голяма и има толкоз доста евентуално обитаеми планети в нея, тогава къде са извънземните? ", споделя Макаскил.

Ядрена детонация

Според учения, какво ще стане, в случай че появяването на живот е доста рядко събитие и за него се събират доста фактори. Може би има прекомерно малко планети в галактиката, които биха имали условия като на Земята, или въобще няма. От това също следва, че събитията, довели до развиването на многоклетъчния живот на Земята, се случват във Вселената необикновено рядко.

пространство

„ Ако вземете поради, че самият живот е необикновено рядко събитие, тогава е допустимо Вселената да е безжизнена и ние да сме единственият образован тип в нея “, споделя Макаскил.

Затова ученият счита, че човечеството е просто късметлия. В края на краищата, за 4, 5 милиарда години от съществуването на Земята, появяването на образован тип на нашата планета се е случила единствено един път.

„ Следователно не можем да сме сигурни, че в случай че човешката цивилизация престане да съществува, някое друго софтуерно способно създание в последна сметка ще заеме нашето място “, споделя Макаскил.
Ученият допуска, че в случай че към момента няма други рационални типове във Вселената, тогава изгубването на индивида ще има галактическо значение.

„ Сега и в близко бъдеще сме изправени пред закани, които могат да ни убият всички. И тогава Вселената може вечно да се върне в положението, в което е била през по-голямата част от своята 13, 5 милиарда години история. Тя още веднъж ще стане празна, студена и мъртъв “, споделя ученият.

Припомняме, учени описаха по какъв начин една нуклеарна война може да се отрази на Земята и стигнаха до извода, че повече от 5 милиарда души ще загинат заради нуклеарна война сред Съединени американски щати и Русия.

NF: В случай на нуклеарна война сред Съединени американски щати и Русия ще загинат над 5 милиарда души

Превод: GlasNews

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР