Бившият държавен секретар на Съединените щати Хилари Клинтън даде България

...
Бившият държавен секретар на Съединените щати Хилари Клинтън даде България
Коментари Харесай

Хилъри Клинтин : България е пример за участието на жените в икономиката

Бившият държавен секретар на Съединените щати Хилари Клинтън даде България за образец във връзка с включването на дамите в стопанската система. Тя е на своето трето посещаване в страната, този път по покана на Кирил Домусчиев, който е съосновател на самодейността Domuschiev Impact и член на Консултативния съвет на Глобалната самодейност на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI).

Срещата на тематика „ Разчупване на бариерите: Инвестиране в дами бизнесмени “ е част от „ Пътят към септември “ на CGI – годишни събирания за определяне на нови партньорства и начинания преди Годишната среща на CGI 2024 в Ню Йорк на 23 – 24 септември.

Ако премахнем всички бариери пред присъединяване на дамите в стопанската система по света, ще забележим трагичен растеж на брутния вътрешен артикул (БВП) във всяка страна и на световно равнище “, уточни Клинтън.

Според някогашния държавен секретар на Съединени американски щати доста дами и девойки срещат спънки пред включването им в стопанската система. Тя показа данни, съгласно които дамите получават към 24% по-ниски приходи по отношение на мъжете на сходни позиции, намират работа в по-ниско платени сфери на стопанската система, не са задоволително показани в директорските бордове или на висшите управителни позиции в корпоративния бранш. Стартъпите, ръководени от дами в Съединени американски щати и Европа, пък са получили едвам 2% от вложения рисков капитал през предходната година.

Това е толкоз мъчно за поверие “, акцентира Хилари Клинтън.

Клинтън приветства обстоятелството, че тази полемика се организира тук, в България, тъй като страната ни е образец за дами в Народното събрание и на корпоративни позиции.

От своя страна домакинът на срещата – Кирил Домусчиев – разказа Хилари Клинтън като „ дълготраен другар на България “.

Има още доста какво да се направи. И е доста вярно, че водим тази полемика тук, в България, тъй като вие превъзхождате останалия свят с дял на дамите в Народното събрание и на управителни корпоративни позиции. България прави обилни стъпки към тъждество сред половете “.

Тя приветства като собствен събеседник президента на Косово Вьоса Османи, спечелила поста с поддръжка от 70% –най-голямата, която човек – без значение мъж или жена – в миналото е получавал в Косово.

През последните най-малко 25 години, като политик, юрист и като деятел, аз видях, че колкото по-голямо е овластяването на дамите, толкоз по-овластено е обществото “, съобщи Османи.

Мнението на президента на Косово е, че би трябвало да се влага повече и в политики, които поддържат образованието на дамите, тъй като то е значим аспект на икономическия лъх напразно,предава економик. бг.

Тя сложи акцент върху заетостта на дамите в по този начин значимия в днешно време бранш " Енергетика " и уточни, че в Косово това се случва благодарение на американски стратегии.

Започнахме стратегия за образование на дами в енергийния бранш, който беше най-вече мъжки досега “.

Тя добави, че до 2027 година Косово ще има максимален батериен потенциал за предпазване на зелена сила на глава от популацията в света.

Кирил Домусчиев от своя страна уточни, че гласовете на дамите бизнесмени постоянно остават нечути, а те са вдъхновяващи и може да бъде направено повече за техния триумф.

new inner pic
Снимка: Българска телеграфна агенция

Преодоляването на разликата сред половете ще даде подтик на стопанската система, който се прави оценка на 3 трилиона $ “, сподели Домусчиев.

Форумът събра повече от 200 водачи, които ще работят дружно по начинания за поддръжка на женското водачество и по-справедлив достъп до капитал, претовареност и прогрес.

Събитието се организира след визитата на президента Бил Клинтън през май 2023 година, още веднъж по покана на Кирил Домусчиев. Миналогодишната среща в България спомогна за стимулиране на дейностите по уговорките, одобрени на Годишната среща на CGI през септември 2023 година в Ню Йорк – в това число планове по отношение на продоволствената сигурност и стартирането на нов Глобален център за битка с маларията от Domuschiev Impact, фокусиран върху предлагането на пазара на конкурентно лекуване на маларията.

Сред участниците в събитието през днешния ден бяха и Чери Блеър, създател на Фондация „ Чери Блеър за дамите “; Йозлем Денизмен, създател и основен изпълнителен шеф на Monay; Джесика Еспиноза, основен изпълнителен шеф на 2X Global; Елпида Кокота, създател и основен изпълнителен шеф на Mexoxo; и Джоселин Манган, създател и основен изпълнителен шеф на Him for Her.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР