Един от ароматите, който хората обикновено свързват с Индия, е

...
Един от ароматите, който хората обикновено свързват с Индия, е
Коментари Харесай

Масала чай - ароматът на Хималаите

Един от ароматите, който хората нормално свързват с Индия, е този на масала чай със своята пленяваща смесица от канела, индийско орехче и карамфил, оставяща трайно усещане за сетивата. Всъщност неговата история е много забавна и бива обвързвана с три разнообразни култури – китайска, английска и индийска. Още в старите ведически трудове може да се прочете за лечебната мощ на горещо мляко с билки и подправки, което е укрепва здравето и духа.
Прочетете още
В едно от преданията господ Рама изискал от сина напразно Хануман да избави ранения му брат. Тогава Хануман отишъл до Хималаите в търсене на билка, която не съумял да откри и откъснал цялата планина. След това я занесъл на Рама и по този начин чаеният шубрак се появил в Индия. Ако погледнем погледнем версията на историците в действителност чаят идва от Китай през началото на XIX век като са непокътнати сведения за работата на Британската западноиндийска компания в платото на щата Асам. Днес от този район се създава черен и зелен чай за целия свят.

На хинди думата масала значи „ примес от подправки ” като не е несъмнено, когато тъкмо хората вземат решение да ги прибавят към горещото мляко, написа Artofliving. При класическият вид на масала се употребява черен чай, само че той може да бъде сменен със зелен чай, ройбос и просто да сварите само сместа от подравки във вода. Всъщност в Индия има съвсем толкоз доста разнообразни предписания за масала, колкото и диалекти, само че главните съставки са общо 4:  листа чай, мляко, подсладител (най – постоянно захар) и подправки . Ето по какъв начин наподобява една рецепта за чаша масала чай, която може да си пригответе вместо кафе единствено за 15 мин:

Съставки:

     ½ ч.ч. краве мляко (или соево, ядково, оризово и т.н.)

     ½ ч.ч вода

     ½ ч.л. насипен черен чай

     ¼ ч.л подсладител (кафява захар, мед или стевия)

     ½ ч.л. примес от подправки (кардамон, канела, джинджифил, карамфил)

 Начин на подготвяне: 
Първата стъпка от рецептата за хималайския чай Масала е подготовката на сместа от подправки. Кардамонът се счуква като количеството му би трябвало да е като на канелата, която в случай че е на пръчици също се начупва хубаво. Най-добре е джинджифилът да е свеж,  но при липса на подобен, може да употребявате и изсъхнал. Пресният джинджифил се настъргва или нарязва на дребни късчета, почти към половината от количеството на поставения кардамон. Ако имате изсъхнал, се разчупва на дребни късчета. От карамфила се поставя почти по 1-2 за чаша чай. По предпочитание може да се добави кориандър, който се счуква на ситно, както и малко черен пипер.В тенджера слагате водата, добавяте всички подправки и поставяте капака. Сложете тенджерата на котлона и откакто заври оставете по този начин 4-5 минути. След това свалете тенджерата от огъня и прибавете черния чай. Чаят би трябвало да се запари за няколко минути, след което се прецежда.Връщате чая на котлона, добавяте млякото и меда/захарта, след което разбърквате, до момента в който се разтопи.
Колкото повече мляко има, толкоз по - засищащ и изобилен става чаят. Но в случай че сложите прекомерно доста прясно мляко, това води до увеличение на секрецията в белите дробове. Разреждането с вода и лютите подправки като черен пипер, джинджифил и карамфил обаче неутрализират този резултат. А сладките добавки предпазват лигавицата от възможни раздразнения, породени от стипчивите и люти усети. Стимулиращият резултат на кофеина пък се контролира благодарение на щипка индийско орехче  и кардамон.

Интересното е, че всяка фалшификация в чая масала помага на този човешки орган, на който наподобява външно. Канелата прилича костите, по тази причина оказва помощ на костната система като я загрява. Индийското орехче е като мозъка и съставлява доста  силно лекарство. Карамфилът наподобява алените кръвни телца, ако бъдат забелязани под микроскоп. Кардамомът с изключение на, че лекува черния дроб и е доста благоуханен, може да се дъвче и е потребен при проблеми със зъбите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР