Един или 11 лева - това са числа, които не

...
Един или 11 лева - това са числа, които не
Коментари Харесай

А. Тодоров: Властта се проваля в контрола върху партийните субсидии

”Един или 11 лв. - това са цифри, които не се базират на някакво изследване, обвързвано с предмета на активност. Въпросът е би трябвало ли политическите партии да получават обществено финансиране ”. Това сподели пред БНР политологът проф. Антоний Тодоров, учител в Нов български университет.
Той посочи, че в България държавните дотации са въведени, с цел да не бъдат политическите партии пленник само и единствено на частни ползи.Според него в обществото има очакване да се направи нещо с тези обществени дотации:

" Въпросът не е в това какъв брой получават партиите, а по какъв начин се обезпечава контролът върху харченето на тези пари. В това, второто, страната се е провалила ". По думите му, в случай че просто се понижи размерът на дотациите, само че не се подсигурява контролът върху харченето им, нищо значително няма да е направено.

Проф. Тодоров разяснява, че размерът на финансирането на партиите би трябвало да се съобрази с минималните приходи и да се съобрази с обезпечаването на действието на една естествена организация:

" Партиите направиха не малко, с цел да основат у обществото чувството, че са бизнес организации. Че под прикритието на политиката въртят някакви бизнеси ".

Той допусна, че в ръководещата коалиция ще създадат изпитание, с цел да успокоят публичните упования, само че изрази подозрение, че дотациите ще останат такива, каквито са, само че няма и да бъдат понижени на 1 лев. Според него ще бъде открито някакво компромисно приблизително решение.

Проф. Светослав Ставрев, учител по Основи на ръководството, също разяснява размера на държавната дотация за партиите. Според него не вижда и не чува нищо изненадващо по тематиката.

" Практическите желание на вносителите са да навредят на някого. Те са долнопробни. Ако желаеха да реализират двупартиен политически модел, бих схванал напъните им, само че не и метода, по който ги организират ".

Той изясни, че у нас е натрапен европейският модел на финансиране на партиите и той беше " безусловно компрометирана от средата - и политическа, и икономическа ". По думите му и предлаганият така наречен " американски модел " ще бъде провален по същия метод.

Според проф. Ставрев предлагането за въвеждане на американския модел не е нито на Движение за права и свободи, нито на ГЕРБ, а на един център, от който се ръководи България.

Той предвижда, че " по корупционен метод ще се изливат парите в партиите, само че не скрито-покрито, а ненапълно намерено, ненапълно със особено основани квази капиталови сдружения, които ще направи бизнесът, с цел да не го упрекват в директна интервенция ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР