Е527 е сред често срещаните обозначения на етикетите на храните

...
Е527 е сред често срещаните обозначения на етикетите на храните
Коментари Харесай

Вижте какво се крие зад код Е527 на етикета на храните

Е527 е измежду постоянно срещаните обозначения на етикетите на храните в магазина. С него се отбелязва амониев хидроксид – вещество без присъщ цвят, само че с доста различим аромат на амоняк, който се отделя при разпадането му в свободно положение.
В хранителната индустрия амониевият хидроксид се употребява като емулгатор и регулатор на киселинността. Това е и причина кодът, с който се значи в хранителната индустрия, да стартира с „ Е “ и първа цифра 5 – това е методът, по който се значат всички регулатори на киселинността.
Действието на Е527 се обезпечава точно от отделящия се при разпада му амоняк. Той има мощно алкализиращ резултат и доста сполучливо обезврежда киселинността на продуктите, в които се употребява. В някои случаи Е527 може да се употребява и в ролята на консервант за заличаване на вероятно попаднали рискови микроорганизми в процеса на произвеждане на избрани хранителни артикули.

Амониевият хидроксид попада в групата на евентуално рисковите
добавките към храните. В свободно положение той крие заплаха за здравето. Това е причина Е527 да е неразрешен за приложимост в страни като Австралия, Нова Зеландия и Англия. Причина за възбраната му там е съществуването на данни, че храните, съдържащи Е527 може да отключат алергични реакции или да станат причина за дискомфорт в стомаха след консумация.
В множеството страни от Европейския съюз обаче, както и в Съединени американски щати, амониевият хидроксид се употребява свободно. Употребата му се обезпечава от положителната регулация и от обстоятелството, че използването му за задачите на хранителната промишленост става в доста ниски концентрации и в мощно разредена форма.
Най-често съществуване на Е527 може да се откри върху етикетите на храни, съдържащи карамел, яйчени или какаови артикули. Основно се ползва при храни, които минават термична обработка и най-много печене, тъй като може да прояви и резултат на набухвател при отделянето на амонячния газ.
Макар използването на Е527 да е разрешена на доста места по света храните, които го съдържат, е по-добре да се заобикалят. Това е заключението на специалистите по здравословно хранене.
Тази рекомендация важи за всяка добавка към храната, означавана с Е и цифрен код, която заради една или друга причина е неразрешена за приложимост в дадена страна по света. Това може да бъдат консерванти, набухватели, регулатори на киселинността, оцветители и др.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР