Е ли главният прокурор Иван Гешев нов център на политическата

...
Е ли главният прокурор Иван Гешев нов център на политическата
Коментари Харесай

Центърът Гешев

Е ли основният прокурор Иван Гешев " нов център на политическата власт " и това ли му е работата - май всички това се питаме. Всъщност, допускам, че даже стигаме до едни и същи изводи.

Извън това, Гешев е център на политически кавги откогато оглави прокуратурата, може би и преди този момент, само че тогава имаше различен над него и някак минаваше сред капките. Гешев е център за ентусиазъм на прокурорски заявления в своя отбрана, " инцидентни " като всички сходни извършения в тоя дух. Явно си е мислел, че е център и на безчет врагове, тъй като бе съумял и да събере повече професионална държавна защита от който и да било.

Гешев е център, който дефинира доста неща. Едно време имаше едни бележници кой по кое време да бъде " ударен ". Е, в този момент очевидно има есемеси кой по кое време да бъде амнистиран. (вж. публикацията " " ) Твърде доста съвпадения има към отпадането на обвиняванията освен против Иван Тотев, а и против други някогашни и сегашни съмнителни гербаджии.

Българите постоянно виним съдиите, че пускат нарушители. Само дето те се осланят на закона, на събраните доказателства, на обвиняванията. Когато някой прокурор не успее да потвърди или просто каже - той нищо не е направил, няма по какъв начин някой да бъде наказан.

С редица противоречиви " съвпадения " на себе си и на подчинените си Иван Гешев съумя да реализира нещо, което малко хора могат - обединяване. Обединение на хората от площадите да му желаят оставката, на политиците да желаят орязване на пълномощията му, на гилдията - да не бъде недостижим. Сигурно даже и подчинението му на изпълнителната власт желаят, но не смеят да го признаят на глас, тъй като всички видяхме, че той в действителност е център на необятна власт.

Важно е за всеки значим пост да има механизми за надзор. Не за интервенция над решенията му, само че опция за наказване, в случай че не извършва отговорностите си съзнателно, в случай че разрушава имиджа на институцията или заплашва действието на дадена сфера.

Главният прокурор у нас е всевластен и се пробва да го натяква с всяка своя изява. Точно по тази причина при договарянията за сформиране на държавно управление - и предните два пъти, и в този момент, съществена тематика са пълномощията на Иван Гешев. Вярно, името на основния прокурор не би трябвало да има значение, в тази ситуация обаче тъкмо Гешев се трансформира в еманацията на нещо, което би трябвало да бъде спряно. Разговорът за пълномощията и намирането на лостове за някакви рамки, в които да съществува сходен пост, би трябвало да продължи всъщност. Целта не е да сменим един Гешев с друга негова проекция. Целта е да си осигурим независимо държавно обвиняване, което да гони до дупка неприятните, далавераджиите, корумпираните и вредящите на държавността.

Гешев е център - на потребността от смяна, която да докара до същински санкции за същинските нарушители. Хубавото в неприятното е, че съумя да разсъни спящите и да накара всички нас да осъзнаем какъв брой значимо е да имаме мощна и самостоятелна прокуратура. Такава, която не иронизира значимите тематики, не раздава присъди, не написа есемеси до пиарките на Борисов или някой сходен...

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР