Дясноцентристкото правителство на премиера в оставка Марк Рюте се срина

...
Дясноцентристкото правителство на премиера в оставка Марк Рюте се срина
Коментари Харесай

Край на ерата Рюте: Нидерландия избира ново правителство

Дясноцентристкото държавно управление на премиера в оставка Марк Рюте се срина през юли поради различия по въпроса с мигрантския напън. Рюте, най-дълго управлявалият министър-председател на страната, загуби известност и даде обещание да не се кандидатира още веднъж.

Три бяха главните въпроси в предизборната акция в страната - миграцията, стандарта на живот и климатичните промени.

При безработица под 4%, основните обществени проблеми включват дефицит на жилища, провали на здравната система и неодобрение, че пропастта сред богати и небогати се усилва. Миграцията пък е проблем за Нидерландия от началото на 2000 година - ограничението на търсещите леговище и трудовите мигранти остават значими тематики. Налице е и напън от страна на гласоподавателите по отношение на политиката против климатичните промени. Според обществото властта би трябвало да форсира вложенията в зелена инфраструктура и да да приключи дотациите, които облагодетелстват бизнесите с изкопаеми горива.

Мнозинството от гласоподавателите поддържат десните партии, само че социологическите организации не дават на нито една от тях над 20% от гласовете. Това значи, че предстоят сложни съдружни договаряния и взаимни отстъпки. Твърда дясна коалиция може да утвърди построяването на нови нуклеарни централи, както и нови тактики за ограничение миграцията. Една по-центристка коалиция евентуално ще продължи настоящото създаване на възобновима сила, по-специално вятърни паркове в Северно море, сондажи за природен газ, ще извърши проектите за понижаване на добитъка и ще усили обществените разноски, в това число повишение на минималната заплата.

Има четирима претенденти с късмет да заменят Рюте. 

Дилан Йешилгоз, която управлява консервативната партия VVD на Рюте - емигрантка от Турция, която би била първата жена министър председател на страната. 

Франс Тимерманс, някогашен началник на Европейски Съюз по въпросите на климата, който води комбинирана листа за Лейбъристката и Зелената лява партия.

Питер Омцигт, някогашен християндемократ, който сътвори лична протестна партия, наречена " Нов обществен контракт “, се концентрира върху реформирането на холандската политическа система.

Герт Вилдерс, дългогодишният антиислямски политик, който в последно време нарежда своята Партия на свободата като по-умерена с вярата да влезе в държавното управление.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР