Дясноцентристката партия Нова демокрация“ на Мицотакис печели днешните предсрочни парламентарни

...
Дясноцентристката партия Нова демокрация“ на Мицотакис печели днешните предсрочни парламентарни
Коментари Харесай

„Нова демокрация“ на Мицотакис печели изборите в Гърция

Дясноцентристката партия „ Нова народна власт “ на Мицотакис печели днешните предварителни парламентарни избори в Гърция. По предварителни данни тя получава сред 39% и 42% от гласовете, оповестяват гръцките медии, базирайки се на екзитпола към 19 ч.

Ако резултатите от паралелното броене бъдат доказани и от формалните резултати, това значи, че „ Нова народна власт “ ще получи към 158 места в 300-членния парламент на Гърция и ще има безусловно болшинство. Това ще ѝ разреши да сформира независимо държавно управление.

Именно такава беше и задачата на водача ѝ Кириакос Мицотакис, който завоюва с над 40% от гласовете и на предходните избори, които се създадоха доскоро повече от един месец – на 21 май. При тях обаче местата в Народното събрание бяха разпределени по елементарната пропорционална изборна система и „ Нова народна власт “ не съумя да реализира безусловно болшинство.

На второ място остава лявата партия СИРИЗА,. Партията на Алексис Ципрас получава сред 16% и 19%, което значи, че евентуално ще има 47 депутати. 

Лявоцентристкото придвижване ПАСОК затвърждава позициите си от предходните избори с резултат сред 11% и 13%, което ще му обезпечи към 33 депутати. Гръцката комунистическа партия обаче продължава възходящата си наклонност и е подкрепена от сред 6,5% и 8,5% от гласоподавателите. Това ще даде на комунистите към 20 депутати.

Все още няма данни за крайната изборна интензивност, само че към 17 ч. по данни на гръцкото министерство на вътрешните работи тя е била 40,77% или с съвсем 8 пункта по-ниска спрямо изборите на 21 май.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР