Дясноцентристката Нова демокрация“ спечели парламентарните избори в Гърция. Партията на

...
Дясноцентристката Нова демокрация“ спечели парламентарните избори в Гърция. Партията на
Коментари Харесай

Нова демокрация на Мицотакис спечели мнозинство на парламентарните избори в Гърция

Дясноцентристката „ Нова народна власт “ завоюва парламентарните избори в Гърция. Партията на Кириакос Мицотакис получи 40.5% от гласовете, което ѝ дава болшинство от 158 депутати в 300-местния парламент.

Това са вторите изключителни парламентарни избори в Гърция в границите на малко повече от месец. На 21 май, само че няколко места не ѝ доближиха за болшинство, а никоя от партиите не можа да контракти коалиция.

Основна причина за неуспеха на дясноцентристката партия да събере болшинство бяха промени в Изборния кодекс от 2016 година. С тях беше анулирано правото на партията победител да получи спомагателни мандати. За изборите в неделя това предписание беше възобновено.

„ Тези избори затвориха травматичния цикъл на неистини и токсичност, който задържаше страната и разделяше обществото, като по този метод откриха ерата на същинския прогрес. Благодаря на гръцкия народ за неговото доверие “, сподели Мицотакис след вота.

Изборите се организираха при 8% по-ниска изборна интензивност. Сериозен срив по отношение на май записва радикалната левица „ СИРИЗА “ . В неделя партията на Алексис Ципрас получи към 18% от вота, което е спад с повече от 10% в границите на месец.

„ Претърпяхме съществено изборно проваляне. За СИРИЗА завърши един исторически цикъл. Ще стартираме процесите, с цел да вземем верните решения “, сподели Ципрас.

В Народното събрание попаднаха общо осем партии, измежду които лявата ПАСОК , както и Комунистическата партия. Близо 5% получи определяната като неонацистка партия „ Спартиатес “ . Те се появиха на политическата сцена, откакто Върховния съд в страната забрани друга крайнодясна партия, откакто получи поддръжка на излежаващия в присъда в пандиза някогашен представител на оповестената за незаконна

Очаква се в понеделник Мицотакис да постави клетва и да поеме ролята на министър председател, а още във вторник се чака назначението на министрите в новия кабинет на Гърция.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР