Дякон Андрей Кураев Руският патриарх Кирил всъщност обяви българите за

...
Дякон Андрей Кураев Руският патриарх Кирил всъщност обяви българите за
Коментари Харесай

Дякон Андрей Кураев: Руският патриарх обяви българите за нация от малоумници


Дякон Андрей Кураев

Руският патриарх Кирил в действителност разгласи българите за нация от малоумници. Така известният съветски мисионер и журналист дякон Андрей Кураев разяснява гневната назидателна тирада, която си разреши да държи патриарх Кирил на българския президент Румен Радев поради словото му на тържествената заря на 3 март в София. " В руско време българските приятели бяха считани за най-лошите оратори, които въобще не можеха да приказват без листче ", напомня Андрей Кураев.

На тръгване от София патриарх Кирил разгласи обществено огорчението си от това, че вместо единната съветска войска, българският президент е посочил другите нации, взели участие в нея
. " По бранните полета на Руско-турската освободителна война починаха воини от доста нации: руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, сърби и черногорци. За всички тях България е финален дом, тях ние почитаме като свои герои ", съобщи президентът в словото си.

" Още един път желая ясно да ви кажа, че Русия е освободила България. Не Полша, нито Литва, нито други страни. Русия. Искам искрено да кажа, че ми бе мъчно да чувам всички тези позовавания на участия на други страни в Освобождението ",
реагира по-късно съветският патриарх пред публицисти в София.

По-късно Руската православна черква разгласява на уеб страницата си шестминутно видео, на което се се вижда и чува по какъв начин
патриарх Кирил се кара на българския президент . Този епизод бе икономисан от президентството, само че откакто стана обществено притежание, провокира доста мнения.

Отношение по тематиката е взел и дякон Кураев, който
разгласява в блога си " преклонен подарък към съветския патриарх за финландците, сражавали се за освобождението на България ".

"...В сходство със законите на Финландия тези войски е можело да бъдат употребявани единствено на нейна територия. Изключение е съставлявал гвардейският батальон. По време на руско-турската война 1877-1878 година гвардейският батальон също е взел участие и в бойни дейности. На 24 август финландските стрелци поемат на поход от Хелзинки. На 12 октомври те вземат участие в щурма на позиции при Горни Дъбник. На 20 октомври батальонът завзема Долни Дъбник, а на 10-11 ноември се бори с турците за укрепените позиции при Правец. От 17 до 21 ноември взе участие при завземането на Врачанския проход в Балкана. На 19 декември батальонът се бори с турците при село Ташиксен. На 21 декември следват сражения при Враца и на река Искър, и към този момент на 23 декември батальонът взе участие дружно с останалите съветски войски в освобождението на София от неприятеля. Последното стълкновение в тази война, в което е взел участие батальонът, се е състояло на 3 януари 1878 година

Командирът на батальона полк. Георг Едвард Рамзей, награден със златна сабя, става след това пълководец на Семеоновския полк. Войната за избавление на християните е била известна във Финландия, както и в цялата
(Руска) Империя и финландците имат ария за героите в тази война. Руско-турската война 1877-1878 година стана последната война, в която се бори батальонът ", написа дякон Кураев, базирайки се на исторически информации.

" Както и можеше да се чака, президентът на България знае по-добре историята на своята страна, в сравнение с неговият светейши посетител ", заключава той.

Патриархът спретна скандал в София, написа дякон Кураев в коментар във Facebook
, където споделя за случая, цитирайки думите на президента Радев, които са вбесили главата на Руската православна черква.

" Нормални думи. Защо бяха тези нападки с рецензия? Президентът говореше не за страни, а за нации.
Да, армията на Империята е била многонационална и в нея е имало значително поляци и прибалтийци. Да, за България е кардинално значимо да каже положителни думи на сърбите и румънците, с които след това тя нееднократно е воювала за промяна на своите граници.

Колко мощна би трябвало да е вътрешната конфигурация на патриарха за огорчение по всеки мотив, с цел да се държи по този начин? ", пита Кураев, допълвайки, че " Светейшият продължи да се сърди и на летището ". Цитирани са думите на патриарх Кирил " В историята на Полша и Финландия тази страница я няма. "

Кураев прецизира, че финландският полк получава названието си поради първия набор, състоящ се от селяни финландци. " В него може да са служили етнически шведи, свързани с Финландия. Указ от 5 януари 1880 година загатва редови войник Яков Перебенус. Едва ли той е великорусин ", разяснява дякнът и продължава:

" Но и това е малко. Патриархът побърза всъщност назова българите нация от малоумници:

" В руско време българските приятели бяха считани за най-лошите оратори, които въобще не можеха да приказват без листче. " Но може би Лавров е поръчал на патриарха да съобщи на българите своите думи: " Д...., м... "! "

Както прецизира " Клуб Z " , фразата " Дебили, мамка им! " е произнесена от съветския външен министър Сергей Лавров на конференция в Москва със саудитския си сътрудник Адел ал Джубейр през лятото на 2015 година Ругатнята бе чута поради включен микрофон.

" Ако съдим по какъв начин се впрегна в демарша на патриарх Кирил държавната телевизия " Вести ", догадката е вярна. При това с лъжата, че " Русия бе упомената след Полша, Литва и Финландия ", написа дякон Андрей Кураев във Facebook страницата си.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР