Двуцифрената инфлация се отрази и на цените на продуктите, като

...
Двуцифрената инфлация се отрази и на цените на продуктите, като
Коментари Харесай

Около 30% поскъпване на храните за последната година

Двуцифрената инфлация се отрази и на цените на продуктите, като максимален растеж беше регистриран при захарта, олиото и яйцата. Като цяло повишаването приблизително е с 22,4% на продуктите на едро на най-необходимите артикули и 29% на по-широка база. Според Димитър Иванов, ръководител на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите, не трябва да се чертаят апокалиптични сюжети.

" Вярно е, че с 82% са по-скъпи яйцата на годишна база - януари 2022 - 2023 година И през 2022 и 2021 година сме имали темпове на напредък. Имаме постоянен пазар от позиция на конкурентна цена и ценообразуване, само че от позиция на по-високите разноски на произвеждане, имаше растеж. Няма далавера, повишаването е обикновено. По-ниска цена значи компромис с работни места и метод на нареждане на бизнеса ", изясни той.

По думите му в хората има боязън и суматоха какво ще стане. " Винаги е имало алчни хора, а такива времена като днешните допускат тяхната поява. В момента има и спекуланти, които целят повече облага, които нарушават законите поради лакомия. Такова разбиране като граница и таван на цената няма. Държавата би трябвало да упражни надзор и съблюдаване на закона, с цел да има естествен пазар, само че без да се намесва в ценообразуването. Имаме обстановка, близка до съвършената във връзка с конкурентноспособността. В енергоресурсите има равновесие, баланс. При ескалиране на войната, никой не може да каже какво ще стане ", уточни Иванов.

Според него сега има равновесни цени, само че към момента има накъде да се стабилизират.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР