Двукратният олимпийски шампион Аксел Лунд Свиндал ще прекрати състезателната си

...
Двукратният олимпийски шампион Аксел Лунд Свиндал ще прекрати състезателната си
Коментари Харесай

Аксел Лунд Свиндал се отказва след световното

Двукратният олимпийски първенец Аксел Лунд Свиндал ще приключи спортната си кариера след края на международното състезание по ски алпийски дисциплини, което ще се организира от 5 до 17 февруари в Оре, Швеция.

36-годишният норвежец имаше проблеми на тренировката преди петъчното втурване в Кицбюел, а след последвалите медицински прегледи е взел решение да се отдръпна.

"Тренировката в четвъртък докара до някои проблеми. Прегледах коляното си в Инсбрук - няма нова травма, само че нещата със остарялата не са доста добре. Фокусиран съм напълно върху Оре. Това ще бъде моето последно съревнование ", разгласи най-възрастният олимпийски първенец в историята на алпийските ски.

Свиндал няма да взе участие в стартове до началото на международното. Той по този начин и не съумя да се възвърне изцяло от травмата в коляното, която получи при рухване в Кицбюел през 2016 година

Норвежецът е олимпийски първенец в супергигантския слалом от Ванкувър 2010 и в спускането от Пьонгчанг 2018. Освен това има сребро в спускането и бронз от гигантския слалом през 2010 година Аксел Лунд Свиндал е петкратен международен първенец и има общо осем медала от шампионати на планетата.

Той има 11 трофея в Световната купа. Носител е на Големия бистър глобус през 2007 и 2009 година Също по този начин има 9 дребни международни купи - пет в супергигантския слалом, две в спускането и по една в гигантския слалом и комбинацията.

С 36-те си победи в стартове за Световната купа Свиндал се подрежда на шесто място във безконечната класация при мъжете след Пирмин Цурбриген (40), Марк Жирардели (46), Алберто Томба (50), Херман Майер (54), Марсел Хиршер (67) и Ингермар Стенмарк (86).
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР