Двудневен протест започват от утре институциите, които членуват в Сдружението

...
Двудневен протест започват от утре институциите, които членуват в Сдружението
Коментари Харесай

Музеите излизат на протест – 5% увеличение не стигат

Двудневен митинг стартират от на следващия ден институциите, които членуват в Сдружението на музеите в Пловдив. Недоволството им е срещу плануваното в новия бюджет единствено 5% нарастване на така наречен държавен стандарт за поддръжката на щатовете им. Както " Марица " към този момент писа, то даже не догонва растежа на годишната инфлация.

Сдружението желае нарастването да е 50% и част от него да се употребява за повдигане на заплати на експерти, с цел да може възнаграждението им да доближи най-малко 1200 лв. и да е съизмеримо най-малко малко с това на учителите.

Служителите ще стачкуват алегорично с ленти на ръцете пред постройката на Природонаучния музей. На огромно пано ще бъдат оповестени настояванията на чиновниците.

5-процентното нарастване бе гласувано в плана за бюджет за тази година. В момента тече 5-дневен период за внасяне на корекции. „ Представителите на разнообразни политически сили ни поддържат “, сподели зам.-председателят на Сдружението на музеите доктор Огнян Тодоров.

В него влизат Градската художествена изложба, Етнографският музей и ОИ „ Старинен Пловдив “, откъдето обявиха, че са подкрепили настояването с писма.

На фона на насъбраните проблеми музеите към този момент получиха януарските си сметки за ток, чието нарастване няма да бъде подкрепено от фонд „ Култура “ към Министерството на културата. Природанаучният музей, който употребява електричество за своите аквариуми, терариуми и зала „ Тропик “, има сметка от 17 810 лв. за януари. През декември институцията е платила единствено 3800 лв. – останалото е поето от фонд „ Култура “. Община Пловдив даде обещание да компенсира музея за сумата, която е над декемврийската му сметка.
Свързани вести Музеите желаят 50% повече пари, а страната дава единствено 5%
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР