Двудневен фестивал ще съпътства, уникалното за България, състезание на 24-и

...
Двудневен фестивал ще съпътства, уникалното за България, състезание на 24-и
Коментари Харесай

За първи път в България ще се проведе състезание с Драконови лодки

Двудневен фестивал ще съпътства, неповторимото за България, съревнование на 24-и и 25-и юни. Русе ще е хазаин на Световното състезание по Драконови лодки през 2025-а година.

Ексклузивното събитие ще се организира в Район Панчерево, а уредник е Сдружение „ Фестивал Драконови лодки “. Състезанията с драконови лодки стават все по-популярни по целия свят, към този момент в над 90 страни. Очаква се, най-бързо развиващият се воден спорт скоро да бъде включен в листата на олимпийските спортове. Изключително зрелищните и атрактивни надпревари нормално се организират под формата на фестивал на драконовите лодки, включващ голям брой съпътстващи културни, музикални, танцови, спортни събития и представления, атракции за деца, базар с обичайни занаятчийски и арт артикули от целия свят, гурме кътове за храна и питиета и доста други.

Истински празник за цялото семейство! Състезанията включват тимове с мъже, дами, деца и смесени. Спортът може да се практикува елементарно от всеки. Фестивалът на драконовите лодки е включен от ЮНЕСКО в описите на международното нематериално, културно завещание.

Драконовите лодки доставят на хората удоволствието от спортуване на открити, красиви места, покрай водата, с чист въздух и природа. Създава екипна работа и се трансформира в международен корпоративен спорт и платформа за създаване на екипи и развиване на другарство сред хора и народи.

Специално за събитието от Китай ще дойдат водещи специалисти в региона на надпреварите с драконови лодки, артистични организации, екипи и делегации от страната.

Фестивалите на драконовите лодки имат история от повече от 2000 години, започвайки от Китай и страните от Далечния Изток, само че през днешния ден фестивалите са известни по целия свят. В множеството по-големи градове в Европа и Северна Америка са към този момент открита традиция. Някои от най-хубавите университети в света са приели гребането с драконови лодки като академична спортна дисциплинираност.

България е избрана за хазаин на Световното състезание по Драконови лодки в Русе през 2025-а година.
Очаква се да вземат участие над 2 000-3 000 спортисти от целия свят и да участват 30-40 000 туристи.

В същото време, спортът няма никакви обичаи в България. По-голямата част от публиката даже не е чувала за спорта, нито е виждала или участвала на съревнование с драконови лодки. Има единствено две 20-местни лодки в София и две във Видин, които наскоро започнаха процедура. За шампионата в Русе общината има потребност от най-малко 13 20-местни и 13 10-местни лодки, цената на които може да доста огромна.

Двудневния фестивал в София на 24-и и 25-и юни има за цел да разпространява спорта в страната и да обезпечи всички нужни уреди и спортни бази, като подготовка за международното състезание.
Група запалени почитатели на спорта с Драконови лодки образуваха съдружие с нестопанска цел в социална изгода “ФЕСТИВАЛ ДРАКОНОВИ ЛОДКИ ”, целяща развиването на спорта в България, посредством образуване на фестивали първо в София, а по-късно и в други от по-големите градове в страната. Първият фест в София е плануван за 24-25 юни 2023 година на Панчаревското езеро край града. Фестивалът се реализира със съдействието на Столична община и кмета на града – госпожа Йорданка Фандъкова, Община Русе, Българската федерация по кану-каяк, която има секция за Драконови лодки, Международната федерация по кану-каяк, която провежда международното състезание в Русе, Посолството на НР Китай, доста културни институции и организации от страната и чужбина, доста компании, спортни клубове и други.

Планирано е в самодейността да се включат и дипломатически задачи от страни, които имат от дълго време открити обичаи във фестивалите на драконови лодки. Фокус на събитията ще бъде Азия, само че всички страни, които демонстрират интерес, са поканени да вземат участие. На обособени места към езерото ще има шатри и демонстрации на истински азиатски артикули – изкуство, занаяти, гурме храни и питиета, всичко, което може да показа страните, техните обичаи и просвета.

Участие в аматьорските надпревари ще се предлага на дипломати, университети, учебни заведения, по-големи организации и компании, както и на цялата общност – обособени или обединени/смесени тимове в 4 категории – Деца, Жени, Мъже, Смесени. Участници от всички възрасти са добре пристигнали.

Програмата на двудневното събитие ще включва:
Състезания с драконови лодки, мултикултурна стратегия с артистични осъществявания – музика, танци и други артистични осъществявания, креативен работилници, демонстрации на бойни изкуства и други спортове, атракции за деца, фото и кулинарни изложения, шатри за изложители, кътове за храна и питиета и доста други занимания. Фестът ще бъде многоцентров - в езерото и няколко зони към езерото. Ще бъде проведен спомагателен градски превоз при съблюдаване на всички ограничения за сигурност.
Всички доходи и дарения ще бъдат употребявани единствено за задачите на организацията – закупуване на драконови лодки, основаване на подготвителни центрове, образуване на драконови фестивали и надпревари с лодки, поддържащи стратегии и други.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР