Движението е от съществено значение във всички възрасти, дори при

...
Движението е от съществено значение във всички възрасти, дори при
Коментари Харесай

Физическата активност на новороденото

Движението е от значително значение във всички възрасти, даже при новородени бебета. При най-малките да вземем за пример, то оказва помощ да опознаят по-добре околното пространство, което им носи освен знания, само че и успокоение в този първи стадий от живота им.

При по-големите, натрупването на познания и усъвършенстването на уменията става все по-осезаемо.

Ето по какъв начин може да бъдете потребни за детето си, съобразявайки се и с неговата възраст.

От 0 до 6 месеца

Повечето хора (включително бъдещите майки) са уверени, че новородените бебета не се движат. Но в реалност всички проучвания сочат, че даже и най-малките, тъкмо като по-големите деца, имат потребност от придвижване, с цел да опознаят пространството към себе си. В техния случай придвижването е посредством родителите, т.е. те им оказват помощ да придобият по-голяма осведоменост за себе си и заобикалящата ги среда.

Следователно през тези първите месеци детето би трябвало да бъде „ обездвижвано “ (на бебешки шезлонг или люлка) за допустимо най-кратко време (не повече от час на ден). По-полезно за него е да се „ движи “ из жилището и на открито, с цел да може да преглежда света и натрупа усещания.

Очевидно това не са същински придвижвания. Но то може да бъде разхождано – на ръце да вземем за пример, с опознавателна цел. И даже може да му обяснявате кое какво е. Няма да ви разбере, само че ще запамети по собствен метод казаното, което е потребно за развиването му.

Когато навърши избрани седмици, може към този момент да бъде поставяно по стомах върху мека постеля (най-добре да е доста цветна). Може да провокирате естественото му любознание и да го накарате да се оглежда, да движи ръцете и краката си, да сгъва китката в пестник. Малки жестове, само че основни за здравословния напредък.

Положението по стомах през тези месеци благоприятства физиологичното развиване на детето. В края на този първи интервал едно крепко дете ще предприеме необикновен брой микро и макро придвижвания, ще се научи да държи главата си неподвижно, да стои неподвижно, да обръща лицето си в посока на говорещия или шума.

От 6 до 12 месеца

Това са месеците, в които детето се научава да седи, да пълзи, да се изправя и на финала – да прави първите си крачки.

В този централен миг от развиването на бебето доста родители се тормозят, в случай че тяхното мъниче наподобява по-мързеливо от другите деца и някак по-малко дружелюбно към желанието да стане независимо.

Честно казано, няма правила и всяко дете доближава избрани стадии на напредък, когато за него е настъпил подобаващият миг. Някои даже напълно пропущат етапа на пълзене, а непосредствено се изправят на крайници. Други не прохождат, а безусловно стартират да тичат.

Затова не се паникьосвайте, а включете разнообразни игри, предопределени да насърчат любознанието на детето да изследва заобикалящата го среда и да влезе в контакт с нея. В тази връзка една от дейностите, които предлагат съвсем всички педиатри, е да се постави бебето върху мека поставка по стомах, като пред него се слагат предмети, които го интересуват, само че отвън обсега му. По този метод, с цел да задоволи дадена нужда, то ще би трябвало да измисли метод по какъв начин да стигне до тях. Това развива както мисленето, по този начин и придвижването.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР