Две забележителни цигулкови творби ще звучат в изпълнение на виртуозния

...
Две забележителни цигулкови творби ще звучат в изпълнение на виртуозния
Коментари Харесай

Светлин Русев и маестро Саша Гьотцел със стилна френска програма

Две забележителни цигулкови произведения ще звучат в осъществяване на виртуозния Светлин Русев и Софийската филхармония на 21 октомври - Поема за цигулка и оркестър от Ернест Шосон и Рапсодия " Циганка " за цигулка и оркестър от Морис Равел. Цигуларят, който е решителен любим на българската аудитория, ще свири под диригентството на маестро Саша Гьотцел - основен гост-диригент на националния оркестър. В програмата е включен и въздействащият Реквием на Габриел Форе, в чието осъществяване се включват Националният филхармоничен хор и солистите Петя Петрова и Орфей Петров.

Името на Светлин Русев се свързва с виртуозно майсторство и изключителна емоционалност на осъществяванията. Блестящата му кариера стартира, откакто печели първа премия в първото издание на необятно известния през днешния ден Международен конкурс " Сендай " през май 2001 година Харизматичният виртуоз свири в доста от най-големите концертни зали по света. Той е постоянен гост-солист на оркестри от най-висока класа. Солира под палката на именити диригенти.

Притежава извънредно необятен репертоар, вариращ от барока до актуалната музика и известните жанрове. Паметни са и неговите осъществявания на произведения от български и славянски композитори.

Саша Гьотцел е основен гост-диригент на Софийската филхармония и живописен началник на турския фонд " Музика за мир ". От септември 2022 година той ще встъпи в длъжността музикален шеф на Националния оркестър на Лоара (Франция). Бил е живописен началник и основен диригент на Филхармоничния оркестър " Борусан " в Истанбул, с чиято история са свързани участията на забележителни солисти и в стратегиите на водещите интернационалните фестивали в Залцбург, " Би-би-си Промс ", Истанбулския фестивал. Има издадени компактдискове във компаниите " Дойче грамофон " и " Оникс ".

Снимка Софийска филхармония

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР