Две трети от сръбския износ са за ЕС и само

...
Две трети от сръбския износ са за ЕС и само
Коментари Харесай

Това е порочен кръг: как Сърбия се оказа в плен на руската пропаганда


Две трети от сръбския експорт са за Европейски Съюз и единствено 3,9 на 100 - за Русия, сочи изследване. Въпреки това болшинството от сърбите одобряват Русия като най-съществен сътрудник и поддържат Владимир Путин. Защо?

" Украйна атакува Русия ", тръбяха в един глас голям брой сръбски булевардни вестници дни преди Русия да нападна Украйна. Последвано от изречението: " Съединени американски щати водят света към безпорядък ". Фактът, че набези на украински бойци най-вероятно и те са били инсценирани от Русия, с цел да оправдае нашествието си, беше комфортно пропуснат. И това явно не е инцидентно.

Много сръбски медии пишат за  едностранчиво и в сходство с разказа на Кремъл. Веднъж се споделя, че Русия е направила всичко допустимо за мира в Украйна, различен път съветската експанзия се показва като отговор на заканите на НАТО. Споменава се и. Защо?
Редакцията предлага
Руските медии имат огромно въздействие в Сърбия

" Влиянието на съветските медии в Сърбия е голямо ", споделя Томас Брей, дълготраен началник на бюрото на немската организация ДПА в Югоизточна Европа. " Наративът, популяризиран от Кремъл, е изцяло допустим за  ", добавя той. Руското списание " Спутник "  от години излиза и на сръбски, а от ноември и неразрешената в Европейски Съюз RT излъчва на сръбски - под името RT Balkan. Тя е предопределена да популяризира проруска  " различна "  перспектива за протичащото се в района и по света, написа на нейния уебсайт. 

В свое проучване Брей открива, че съветските медии главно се занимават със Сърбия, Русия и Съединени американски щати, като се цели дискредитиране на Запада и обвързване на Белград с Москва, показва той. Начинът, по който са отразявани имунизациите против ковид, е сладкодумен образец - западните ваксини са показани най-вече в отрицателна светлина, до момента в който се описват истории за триумфите на руската " Спутник V ".

" Вучич е занаятчия на пропагандата "

Всъщност потребност от руски медии за разпространението на съветския разказ в Сърбия няма, споделя Александра Томанич, изпълнителна директорка на European Fund for the Balkans. " Някои сръбски държавни медии отиват даже по-далеч от съветските ", счита тя. Една от главните аргументи за това се казва Александър Вучич - президентът на Сърбия. Той трансформира страната в автокрация по сходство на Путин в Русия и на Орбан в Унгария.

Вучич съществени въздейства на държанието на сръбските медии. Откакто той управлява политиката в страната, публицистите " не могат да разчитат нито на сигурност, нито на отбрана от страната ", написа неправителствената организация " Репортери без граници ". Констатира се още, че медийният ландшафт е доста мощно съсредоточен и страната като максимален спонсор и рекламодател упражнява доста въздействие върху наличието.

" Вучич е занаятчия на пропагандата. Медиите са под негов надзор ", споделя Антоанета Николова, директорка на Balkan Free Media Initiative. Като някогашен министър на информация Вучич умело употребява проруския разказ за личните си ползи и за нажежаване на настроенията в страната. Това, че съветските държавни медии са добре пристигнали в Сърбия, е повече от явно. Когато " Спутник " отпразнува петата си годишнина в Сърбия през февруари 2020 година, Вучич беше измежду гостите дружно с външния министър Ивица Дачич.

" Разбира се, има и сръбски медии, които са самостоятелни ", отбелязва Кирстен Шьонефелд, ръководителката на бюрото на фондация " Фридрих Еберт " в Белград. По нейните думи обаче те са малцинство, изключително измежду класическите медии като печатните издания.

Повечето сърби поддържат Русия

Сръбските благосклонности към Русия напълно не са нови, показва Николова. Сърбия се ориентира към Русия от 1990-те години. " Извън близостта на славянските езици и на православната просвета спомените за намесата на НАТО в Косово от 1999 година са още напълно пресни, Русия също по този начин не признава Косово. " Под ръководството на Вучич тази наклонност се ускори - не на последното място с помощта на медийната агитация.

Руските медии намират плодородна почва измежду популацията. Според допитвания 58 % от сърбите поддържат Русия във войната, единствено 22 на 100 - Украйна. 64 % считат, че за войната е отговорен Западът - Съединени американски щати, НАТО или Европейски Съюз. Само 15 на 100 упрекват Москва. Освен това съветският президент

" Това е циничен кръг ", споделя Томас Брей. " Сърбите от дребни са под въздействието на разказа, че руснаците са техни братя, техни съидейници по религия, които исторически постоянно са били покрай тях. " Този разказ се поддържа от църквата, от учебното заведение и от медиите. " Към това се прибавя, че съветското отношение към света изцяло се покрива с това на Вучич, т.е. съветското въздействие се предизвиква и политически. "

Сърбия е една от дребното европейски страни, която досега не е наложила наказания на Русия и е първата непозната страна, която стартира произвеждане на имунизацията " Спутник V ". Русия от своя страна поддържа Сърбия в спора с Косово и ѝ доставя газ при преференциални условия.

Икономическите връзки с Европейски Съюз са доста по-силни

Въпреки че Русия се възприема постоянно като непосредствен и значим сътрудник в Сърбия, икономическата обязаност с Европейски Съюз е доста по-силна. По данни на фондация " Фридрих Еберт " две трети от сръбския експорт са за Европейски Съюз, единствено 3,9 на 100 са за Русия. От началото на договарянията с Европейски Съюз насам Сърбия печели и финансово от Общността - единствено в интервала 2014-2020-а страната е получила 1,5 милиарда евро.

" Ако се огледа цялостната икономическа обстановка, капиталовото присъединяване на Русия в Сърбия е доста по-малко от това на Европейски Съюз ", споделя Шьонефелд. " Това значи, че икономическите връзки с Европейски Съюз са доста по-силни. А в случай че приказваме за останалите въздействия, Китай е изключително значим. "

Вучич е наясно с това - и съзнателно се нарежда сред Русия и Европейски Съюз. Дори стопански Европейски Съюз да е най-важният сътрудник, присъединяване на Сърбия в санкции срещу Русия би имало тежки последици за балканската страна, най-много поради огромната ѝ зависимост от съветските доставки на петрол и газ. Сърбия е взела през последните години и голям брой огромни заеми от Русия, която също по този начин е важен снабдител на оръжие за Белград.

Дългосрочната цел на Кремъл е да поддържа балканските страни допустимо най-нестабилни, изяснява Брей. " Русия желае да задържи властово-политическата обстановка на Балканите в положение на безтегловност, с цел да може да основава рецесии там по всяко време. "

***

Вижте и това видео:
Защо сърбите към този момент не желаят руснаци
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР