Две трети от най-богатите страни в света са в Европа,

...
Две трети от най-богатите страни в света са в Европа,
Коментари Харесай

Къде в Европа хората имат най-много пари за харчене

Две трети от най-богатите страни в света са в Европа, съгласно Индекса на просперитета на Legatum за 2023 година, само че неравенството в приходите е необятно публикувано на остарелия континент.

Средният приход на семейството, заделен за харчене и икономисване, варира доста освен сред държавите-членки на Европейски Съюз, само че и в други европейски страни. Изглежда има ясно географско разделяне: най-високите равнища на медианния наличен приход са регистрирани в западните и скандинавските страни, до момента в който равнищата са по-ниски в множеството южни и източни щати. Достъпът до артикули и услуги в дадена страна зависи значително от разпределението на приходите, което варира в необятни граници, което води до неравенства.

Може да е мъчно да се сравнят тъкмо равнищата на разполагаемия приход на страните заради другите данъчни режими и ценови равнища

Един от методите за премерване и сравняване на разликите обаче е като се прегледа междинният равностоен наличен приход на глава от популацията в стандарта на покупателната дарба (PPS) във всяка страна, което дава визия за виталния стандарт.

Разполагаемият приход на семействата е това, което семействата имат разполагаем за харчене и икономисване след налози и прехвърляния , както е несъмнено от Евростат, статистическата работа на Европейски Съюз, разяснява euronews. Този приход е „ равностоен “ – поправен по отношение на размера и състава на семейството – с цел да бъде съпоставим във всички семейства.

Междувременно PPS оказва помощ да се създадат цените сравними сред страните. Това е нещо като изкуствена валута, която отстранява разликите в ценовото равнище, правейки един PPS кадърен да закупи същата стока или услуга във всяка страна.

Като се има поради това, кои страни имат най-голям и най-нисък наличен приход в Европа? И какъв брой публикувано е неравенството в приходите?

През 2022 година междинният наличен приход на глава от популацията в Европейски Съюз варира от 9 671 PPS в България до 33 214 PPS в Люксембург. Средната стойност за Европейски Съюз е 18 706 PPS на гражданин.

Когато се включат Европейската зона за свободна търговия (ЕАСТ) и страните кандидатки за участие в Европейски Съюз, Люксембург е последван от Норвегия (27 090 PPS) и Швейцария (26 389 PPS). Тази цифра също беше малко над 25 000 PPS в Холандия и Австрия.Скандинавските страни над междинното за Европейски Съюз, само че не съумяват да се класират преди всичко

Средният наличен приход на глава от популацията е над междинния за Европейски Съюз в пет скандинавски страни.

Докато Норвегия се класира на второ място, никой от другите не съумя да влезе в челната петица. Финландия (20 941 PPS) е класирана на 10-то място, а Швеция (20 573 PPS) е позиционирана на 13 от 35-те страни в листата. Исландия и Дания са надлежно на 7-мо и 8-мо място.

Разделение измежду огромната четворка
Разглеждайки четирите най-населени страни от Европейски Съюз, междинният наличен приход е над междинния за Европейски Съюз в Германия (23 197 PPS) и Франция (20 575 PPS), до момента в който е по-нисък в Италия (18 472 PPS) и Испания (17 254 PPS).Хърватия, последната страна, която се причисли към Европейски Съюз, има по-висок междинен наличен приход от шест страни от Европейски Съюз.

Както се вижда на картата нагоре, страните от Западна и Северна Европа регистрират най-високи равнища на междинен наличен приход, до момента в който множеството южни и източни страни имат по-ниски равнища.

Страните кандидатки са с най-ниски приходи
Страните кандидатки за участие в Европейски Съюз имат най-ниските междинни разполагаеми приходи в листата. Албания (4385 PPS) е на дъното, следвана от Северна Македония (5988 PPS) и Турция (6210 PPS).

Неравенството в приходите се задълбочава
Когато се преглежда приходът в евро за разлика от PPS, равнищата на неравенството в приходите в Европа наподобяват изключително внезапно.

Диапазонът на междинния наличен приход на глава от популацията варира от 5378 евро в България до 45 310 евро в Люксембург в Европейски Съюз през 2022 година Средният наличен приход за Европейски Съюз като цяло е 19 083 евро.

Цифрата беше над 35 000 евро в пет страни, а точно Швейцария (44 753 евро), Исландия (39 918 евро), Норвегия (39 206 евро) и Обединеното кралство (37 934 евро), в допълнение към Люксембург. Той е 25 000 евро в Германия и 23 053 евро във Франция.

Може би не е изненадващо, че междинният наличен приход в евро е доста по-нисък в страните кандидатки за Европейски Съюз: 3000 евро в Албания, Турция и Северна Македония.

Как се промени разполагаемият приход през последните пет години?
Няколко страни са нараснали доста своя междинен наличен приход на глава от популацията в евро през последните пет години, когато се гледа процентно нарастване.

Той се е нараснал с повече от 40% в девет държави-членки на Европейски Съюз и две страни кандидатки сред 2017 година и 2022 година или съгласно последните налични данни през последните пет години. Промяната е 17% за Европейски Съюз като цяло. Румъния отбелязва максимален растеж със 101%, следвана от Сърбия (68%) и Литва (66%).

Процентната смяна в страните, където междинният наличен приход е по-висок от междинния за Европейски Съюз, означи доста малко придвижване, като 1% в Швейцария, 2% в Норвегия и 5% във Франция и Швеция.

Средният наличен приход понижава единствено в Турция
Турция беше единствената страна, в която междинният наличен приход спадна - по-конкретно с 27%, или 1000 евро.

Когато се преглеждат измененията в евро, а не като %, Люксембург (8 995 евро) отбелязва най-голямо нарастване, следван от Ирландия (6 181 евро) и Холандия (5 976 евро).

Средното нарастване в Европейски Съюз е 2802 евро, до момента в който в Германия се е нараснало с 3080 евро и във Франция с 1093 евро.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР