Две седмици след началото на войната в Украйна българският транспорт

...
Две седмици след началото на войната в Украйна българският транспорт
Коментари Харесай

Превозвачите вече смятат цените на енергията отделно

Две седмици след началото на войната в Украйна българският превоз продължава да се бори за оцеляване. Този път - сред тежкия чук на все по-високите енергийни цени и  наковалнята на спомагателния безпорядък по маршрутите за доставки, които така и така си бяха необратимо повредени от пандемията. За задачата превозвачите са създали и оферират на клиентите си нови схеми за разплащане.

 

Цената за транспорт на товари (навлото – бел. авт.) към този момент ще е съставна, която включва два съставния елемент – непрекъсната и променлива големина. В непрекъснатата влизат непрекъснатите разноски за транспорта – амортизационните отчисления, заплатите на личния състав (шофьори и машинисти и др.) и прочие, които се трансформират един-два пъти годишно.

Променливата големина включва единствено енергийните разноски за превоза – цената на електрическата енергия при транспорт с трен или на дизеловото горивото - при транспортите с автомобил. И защото цените и на електрическата енергия за промишлеността, и на течните горива се покачват всеки ден, тази съставния елемент ще е друга всеки съответен транспорт. Или пък ще се усреднява на седмичната база по отношение на цените на съответната сила.

От една страна,

разделянето на навлото

на две величини - непрекъсната и променлива - ще се отрази добре на превозвачите и спедиторите, защото те към този момент няма да губят при внезапно повишаване на горивата и електрическата енергия, а ще калкулират незабавно разликата в цената на конкретния  транспорт.

От друга страна, нововъведението към този момент ще е заслужено и за клиентите – товародатели или получатели, защото при спад на цените на тока или горивата превозвачът ще е задължен да отрази това и цената за транспорта да падне.

Наистина досега  огромен проблем създаваше фактът, че при всяко по-рязко повишаване на горивата превозвачите подвигаха навлата, само че при поевтиняването им – „ забравяха “ да върнат цените на старите им равнища.

Всъщност, самодейността за основаване на двукомпонентните навла е била подета от управление на „ БДЖ-Товарни транспорти “ (БДЖ-ТП) още в  първите дни на тази година. Тя обаче е трябвало да обслужи основно

ползите на държавния жп транспортьор,

само че не и на неговите клиенти.

Според осведомени, БДЖ-ТП се договаряло с всеки от своите  клиенти, че при цена на тяговата електрическа енергия над, примерно, 200 евро/МВтч, те ще доплащат разликата и това е напълно заслужено. Проблемът е, че когато цената на тока падала до 130-150 евро/МВтч, от БДЖ-ТП започвали да си вършат оглушки и да не връщат на клиентите си надвзетите от тях пари. Или да дават обещание приспадане от цената на бъдещи транспортни услуги.

За да не губят от високите цени на електрическата енергия, които на 8 март скочиха на 420 евро/МВтч за базовата сила, след БДЖ-ТП и частните жп превозвачи у нас започнаха да вкарват двукомпонентни навла.

„ Безспорно въвеждането на навла с променлива ставка, която е обвързана с цената на тока, е по-справедливо. От друга страна никой не е в положение да предвижда тъкмо какво най-после ще заплати. Вярно е, че цената на тока на борсата се дефинира от през днешния ден за на следващия ден, само че комерсиална договорка не се прави от през днешния ден за на следващия ден или това се подписва доста рядко. Така че отново става въпрос за прогнозиране на цената на електрическата енергия за всеки транспорт, което е по-справедливо, само че не изцяло “, изясни за " БАНКЕРЪ " умел изпращач.

По наша информация, за привличане на нови клиенти, БДЖ-ТП приготвя въвеждането на ново, още по-гъвкаво ценообразуване. За да притегли повече товари към влаковете, управлението на държавния транспортьор ще предложи

по-ниски цени за транспорт на товари

- с единични и с дребни групи вагони - които сигурно щели да са по-атрактивни от цените на тежкотоварните коли.

Въвеждането на двукомпонентните навла при автомобилните превозвачи към момента не е почнало, научи „ БАНКЕРЪ “. Засега част от тях лимитират възможните вреди " механично " - просто не поемат бъдещи задължения, а возят ден за ден – дефинират навлото в деня на товарене на автомобила. Разбира се, това в доста огромна степен прави пазара непредвидим, изключително във връзка с периодите за доставки, и по тази причина множеството автомобилни превозвачи избират да работят с обичайните си навла. Плюс избран % " връхнина ", кръстен... риск от иден скок на дизела.

И до момента в който БДЖ-ТП се мъчи да оцелее на личен ход, останалите структури в мастодонта „ Холдинг БДЖ “ се чудят какви по-екстравагантни кадрови решения да измислят.

Оказва се, че връщането на над 80-годишния Йордан Мирчев и на пенсионера Симеон Евтимов в държавната железница не са единствените странни - най-меко казано - решения на транспортния министър.

Според наскоро появила се в медиите информация, по персонално гледище на Николай Събев, в БДЖ от 9 март се върна и Бойко Стоилов - персона, против която през годините е имало

и вътрешни брожения, и журналистически следствия.

Става въпрос за фиктивни поправки на преносим състав, ощетили страната с милиони левове. Заради прокурорска инспекция, преди няколко години Бойко Стоилов бе освободен от БДЖ, само че откакто си получи  индулгенцията за непорочност, очевидно отново е подготвен да оглави жп ремонтите...

Другото необичайно решение на БДЖ-ръководството е от 7 март 2022 година (понеделник): Почивно-възстановителният център (ПВЦ) „ Железничар “ край Варна се снабди с шеф. Назначението е повече от необичайно на фона на следната информация. През октомври 2020 година управлението на БДЖ взема решение и приключва целогодишната активност на двете си морски почивни бази. В резултат на това решение, шефовете на базите са освободени и са им изплатени компенсации от по 6 брутни заплати.

Двете морски почивни станции на БДЖ работят единствено 4 месеца – от юни до септември. Поради това решението за закриването им за 8 месеца е разумно, а назначението на шеф, хазаин и личен състав нормално става през май.

Какво ли е предиздвикало в този момент управлението на БДЖ да назначи шеф на ПВЦ „ Железничар “ цели два месеца по-рано? При това на трудов контракт без изпитателен период, което ще рече, че при неговото преустановяване на новата (стара) шефка

още веднъж ще бъде изплатено 6-месечно обезщетение?

Логично е да се попита и какво ще прави сама шефка в затворена почивна база до края на май? Догадките на някои железничари, че може би базата се приготвя за настаняване на бежанци от Украйна, са погрешни. Първо - такова решение не е обсъждано, и второ – няма по какъв начин един човек да приготви за приемане на фамилии с деца почивна база, която половин година е била празна и запечатана.

Остава втората догадка – че шефката е назначена по схемата „ Наш човек си търси място и заплата ".

Според някои от " жп клуба на знаещите ", назначената шефка била в близки връзки с един от шефовете на жп синдикатите, та назначението й може да се одобри и като заричане за синдикална тишина към пенсионерското управление на БДЖ.

Според други обаче железничарите би трябвало да бъдат бдителни, защото ПВЦ  „ Железничар “ е вкусен парцел, който се намира на спирка „ Журналист “ - единствено на стотина метра от плажа " Кабакум ". А в жп средите се знае, че новият остарял началник на БДЖ има особена уязвимост към хотелите в курортни комплекси...

Белчо Цанев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР