Две причини за драстичното покачване на цените на промишления ток

...
Две причини за драстичното покачване на цените на промишления ток
Коментари Харесай

Какво причини поскъпването на тока? Разследването на комисията `Манолова` |

Две аргументи за фрапантното повишаване на цените на промишления ток от 158 лева в края на юли до 330 лева на мегаватчас през август, разглежда  парламентарната комисия по проверката през днешния ден. В комисията " Манолова " са постъпили и сигнали за картелно съглашение сред АЕЦ " Козлодуй ", Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " и Българската самостоятелна енергийна борса  (БНЕБ).

Според сигнали на бизнеса за този интервал българските компании са платили 53 млн. лева повече за електрическа енергия.

" В резултат на повишаването доста компании оповестиха, че стопират работа, че се готвят за митинги, а в случай че обстановката не се промени, че ще банкрутират до края на годината ", разяснява ръководителят на комисията Мая Манолова. Тя добави, че в този период най-бедната страна е Европейския съюз е плащала най-скъпия ток.

Две аргументи за поскъпването на тока

Председателят на комисията посочи две аргументи, поради които цената на промишления ток се е повишила.

Като първа причина тя дефинира присъединението на България към Европейски Съюз през сегмента " Ден напред " през Гърция и идното обединяване с Румъния.

Втората причина, която бизнесът показва, е изкуствено основаният недостиг в ликвидността.

От БНЕБ разясниха, че цената се дефинира от авансово дадени предложения, които се сплотяват с всички предложения на борсовите участници. Според шефа БНЕБ Константин Константинов никой покупател не може да бъде заставен да купува сила на по-висока цена, от тази, на която авансово е заявил, че е подготвен да купува.

Очаква се пазарното обединяване с Румъния да се случи през октомври, съобщи още той, само че беше безапелационен, че пазарното обединяване не въздейства на цените, като по този метод отхвърли тезата на ръководителя на комисията Мая Манолова. Той прикани да не се чакат чудеса от обединяването с Румъния, и акцентира, че цените няма да се трансформират от това.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия разяснява, че не е бил изготвян план за обединяването и по-конкретно по какъв начин то ще повлияе на цените.

Коментарът му идва след настояването към институцията да даде план. Константинов съобщи, че има направен подобен документ, само че не го показа. Подобни отговори дадоха и представителите на КЕВР и Министерство на стопанската система. Така въпросът на Гечев остана без отговор, а поемането на отговорност се трансформира в прекачване на топката сред представителите на другите институции.

Гечев заключи, че повишаването на цената на тока се дължи на групова безнаказаност. Манолова пък съобщи, че тя би трябвало да бъде спряна.

Конкретни оферти за това обаче не бяха дадени.

" Дай да си приказваме с цифри "

Директорът на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 ” Живко Динчев изясни, че сега централата работи на цялостен потенциал.

От въпросите на депутатите обаче стана ясно, че три от блоковете на централата са били в ремонт едновременно.

Председателят на комисията Мая Манолова видя в отговорите му прекомерна конвенционалност и го прикани с думите " дай да си приказваме с цифри ". 

Динчев, Константинов, както и представителят на АЕЦ " Козлодуй ", отхвърлиха да има картелно съглашение, на което се дължало покачването на цената на тока.

Освен това те отхвърлиха и изказванието, че български ток се изнася на открито на ниски цени, до момента в който у нас, поради основания недостиг, токът нараства.

Игра на топка в зала " Изток "

Изпълнителният шеф на БЕХ Валентин Николов съобщи, че те не се месят в активността на сдруженията, нито да дефинират комерсиалните им взаимоотношения, от които зависи и определянето на цената на тока. Той добави, че БЕХ е  " действен, а  не финансов холдинг ".

От Министерството на енергетиката пък обявиха, че във ведомството няма документи за пазарното обединяване на България и Гърция, включително и планове за резултата от него. Аргументът - обединяването се случва на 11 май, а служебното държавно управление е назначено ден по-късно, като организират първото си съвещание на 13 май.

" Вчера си пристигнал, аре малко изчакай "

В комисията се придвижи и политическото напрежение сред Българска социалистическа партия и ИБГНИ, които са и двете парламентарни групи, спрягани за трети мандатоносител. 

По време на изявлението си Румен Гечев беше пресечен от Димитър Делчев от " Изправи се БГ! Ние идваме! ", който се опита да насочи сътрудника си от Българска социалистическа партия да задава въпроси всъщност.

Това обаче не се хареса на Гечев, който му отговори с думите:

" Когато станеш професор, тогава ще ме прекъсваш(...) Вчера си пристигнал, аре малко изчакай. "  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР