Две премиерни заглавия на Опера в Пловдив обединяват идеята за

...
Две премиерни заглавия на Опера в Пловдив обединяват идеята за
Коментари Харесай

Поглед отвъд сюжета на оперите „Дон Жуан“ и „Тоска“ в Античния театър

Две премиерни заглавия на Опера в Пловдив сплотяват концепцията за битката с насилието и идеята на придвижването „ Ме too “. Заглавието „ Дон Жуан “ със актуалният взор на полския режисьор Михаил Знаниецки ще бъде показано на 24-ти юли, а втората премиера на Тоска, чиито режисьор е Урсула Хорнер ще бъде на 24- ти август. И двете заглавия на сцената на Античен спектакъл показват в екстериорна конюнктура модерни подходи към класическите творби. Международни приети актьори, измежду които Хосе Кура, Карлос Акаргер, Марчим Брониковски построяват на сцената познатите сюжети на публиката с нови сценографски решения, самоуверен взор към музикалното и вокално осъществяване и артистично държание.

Диригентът на „ Дон Жуан “ – Диан Чобанов твърди, че самият той към момента в границите на подготовките се изненадва от режисьорските решения на Знаниецки.

„ Провокация, няма да е съпоставим с различен „ Дон Жуан “, който е поставян досега в България. В музикално отношение има субтилност, микроаналитичност, присъща за Моцарт, това не е първия ми Дон Жуан, само че с годините човек преоткрива заглавията. Този жанр е върховен пилотаж, вършим всичко допустимо и с инструментален и вокален отбор да се включим в тази мода, и в изкуството има мода, и имам вяра, че това е близкото звучене до Моцарт, тъй че има и завръщане към корените. Има басейн на сцената, наклонността за промяна на пола се регистрира в сюжета. Със Знаниецки се работи извънредно добре, това е огромен комплимент за Пловдив. Полският взор към режисурата, и идва от немския вид спектакъл, радикално се разграничава от италианския  и е по-конвертируем в България. “


Режисьорът на „ Дон Жуан “ Михал Знаниецки построява цялата си идея въз основата на концепциите в придвижването против насилието над дамите. Според него самият Моцарт е предсказал в операта си актуалния баланс в обществото, в който дамите ще са водачи. Целта на селекцията в OPERA OPEN е посредством изкуството да се насочи предизвестие към обществото – „ алена лампа “ за остри обществени проблеми, както и да се подскажат решения за справяне с тях, които са закодирани в творбите. Музикалният фестивал „ Opera open “ изгрява и със заглавието „ Тоска “, чиято втора премиера ще бъде на 24-ти август, една класика, която оживява с забавни сценографски решения на сцената на Античния спектакъл, твърди Лучано Ди Мартино.

„ Тази опера не инцидентно е доста известна, тъй като има всичко вътре, което може да се чака, имаме страхотни актьори. Немската режисьорка Урсула Хорнер, с която сме правили „ Трубадур “ и „ Хофман “ има доста забавен взор към заглавието. преглежда сюжета на операта като политическа драма, в която намира аналогии с днешното време. Помага ѝ като метафора големият паднал ангел на сцената на Античния спектакъл, който има съществена роля в сценографското решение на Мария Ветероска. Той е визуализация на разлагащите се етични полезности на обществото в историята на операта „ Тоска “. Има даже балет в нашата версия, до момента не е включван балет в „ Тоска “, концепцията е да показа „ Тоска “ по нов метод. “

Повече за двете заглавия описват Диан Чобанов, диригент на „ Дон Жуан “, и Лучано Ди Мартино, диригент на втората премиера на „ Тоска “ и артистичен шеф на опера Пловдив. Чуйте!

фотоси: Александър Богдан Томпсън
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР