Две постановки имаха премиера в Държавната опера в Русе -

...
Две постановки имаха премиера в Държавната опера в Русе -
Коментари Харесай

Пламен Бейков и Мария Анастасова заедно на сцената операта в Русе



Две постановки имаха премиера в Държавната опера в Русе - „ Сватбата на Фигаро “ от Фолфганг Амадеус Моцарт с режисьор Пламен Бейков и „ Слугинята стопанка “ от Джовани Батиста Перколези, където Пламен Бейков е солист.

„ Сватбата на Фигаро " е опера, която енциклопедично съдържа всички човешки безредици, пристрастености, чувства, страсти, има и обич, и комизъм, и леки трагични детайли.  Аз заложих на обичаен прочит и в огромна степен открих съдействие в лицето на диригента Димитър Косев, който е виенски ученик и ние в цялата сценография, в държанието на актьорите, в маниера на пеене, в стила и маниера на интерпретиране и на свирене, и от оркестъра също се постарахме да потърсим това виенско звучене, което русенци обичат и от дълго време не бяха слушали . Мисля, че успяхме “.

Мария Анастасова, солистка, разяснява партньорството на сцената с Пламен Бейков:

Това беше огромен плюс за мен, тъй като като млад артист беше доста значимо индивидът, с който съм на сцената, с който си партнирам, да е умел и Пламен Бейков е огромен експерт . Също по този начин има опит тъкмо с тази роля, с тази опера “.

Пламен Бейов коментира, че „ Слугинята стопанка “ се счита за първата обособена комична опера:

„ Първоначално в огромните, красиви, продължителни дълги оперни произведения на композиторите в предишното, които са се занимавали с героични сюжети, сюжети от Древногръцката митология, в антрактите са се изпълнявали дребни комични сценки.  Слугинята стопанка е почнала като в две обособени елементи, в двата антракта на една от огромните опери на Перколези “. 

Повече можете да чуете в звуковия файл. 

 Фрагмент от операта „ Слугинята стопанка “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР