Две нови огнища на африканска чума по свинете бяха открити

...
Две нови огнища на африканска чума по свинете бяха открити
Коментари Харесай

Нови огнища на африканска чума във Варненско

Две нови огнища на африканска чума по свинете бяха открити във Варненска област. Заразените дребни стопанства са в селата Старо Оряхово и Дебелец, където се отглеждат общо 320 свине от породата източно-балканска свиня. Част от животните към този момент са унищожени. В 3-километровата зона превозът и търговията са неразрешени.

В 10-километровата зона за наблюдаване към инфектираните стопанства е засилен контролът и там всяка седмица ще се вършат ветеринарни инспекции. Според Венцислав Върбанов, ръководител на Асоциацията на земеделските производители в България, ограниченията против африканска чума у нас са закъснели.
Венцислав Върбанов - ръководител на Асоциацията на земеделските производители в България: Миналата година сътрудниците показаха своите терзания и обясниха, че има проблеми с разпространяването на дивите животни, че има проблеми с регионите, които би трябвало да бъдат обезопасени, че би трябвало да се обърне внимание на основаването на втора зона. Ако тогава им беше обърнато внимание, мога да ви кажа, че нямаше да понесем такива тежки вреди.
Върбанов е безапелационен, че въпреки и закъснели, ограниченията против африканската чума, които страната е подхванала, са съответни и такива се взимат във всички страни, в които има болест.
 Отпускат 3.7 млн. лева за попречване разпространяването на АЧС у нас Отпускат 3.7 млн. лева за попречване разпространяването на АЧС у нас
Правителството утвърди спомагателни прехвърляния по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за 2019 година Финансовият запас е в размер на...
Венцислав Върбанов - ръководител на Асоциацията на земеделските производители в България: Инвестиции във връзка с огради, във връзка с филтри, във връзка с вътрешна организация, запазване на фуражи, хранилища - да се отстранен факторите, които вероятно въздействат и придвижват болестта. Също по този начин ще се даде опция да се почиства водата, тъй като най-вероятно и през нея може да става заразяването.
Всички регистрирани притежателите на потърпевшите от заболяването свинекомплекси ще бъдат обещетени, макар че загубите за стопанската система ни и за държавния бюджет са големи.
 Десислава Танева: Положителни проби за чума при диви прасета има в 26 области Десислава Танева: Положителни проби за чума при диви прасета има в 26 области
"Към днешна дата имаме регистрирани пет огнища на африканска чума по свинете като две са проблематичните, защото те са в огромни индустриални ферми и щет...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР