Две метални сачми, част от занимателна игра, бяха извадени от

...
Две метални сачми, част от занимателна игра, бяха извадени от
Коментари Харесай

Лекари извадиха метални сачми от носа на дете, престояли там 2 години СНИМКИ

Две железни сачми, част от занимателна игра, бяха извадени от носа на 9-годишно дете от лекарите в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Родителите подозират, че сачмите са престояли там към 2 години.

За фамилията на Мая Лилова от София кошмарът стартира преди няколко дни, когато момченцето им се оплаква от болежка в зъба. По гледище на зъболекаря е направена панорамна фотография, на която се виждат 2 дребни кръгли топчета над горната джука. Майката незабавно изпраща фотографията на собствен другар УНГ експерт, който споделя, че евентуално става въпрос за непознати тела и насочва родителите към УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Там лекарите удостоверяват опасенията на своя сътрудник. Детето незабавно е признато в Детското УНГ поделение, за цялостна анестезия и интервенция, с която да бъдат отстранени сачмите, осведомят от здравното заведение.

Началникът на отделението, доцент Цоло Цолов обаче предлага по-щадящ способ: изваждане на металните топчета със специфичен магнит.

За благополучие опитът се оказва сполучлив и на детето е спестена интервенцията и дългото възобновяване след нея. „ Сетих се, че преди към 2 години мъжът ми беше купил на огромния ни наследник игра с дребни железни топчета, от които могат да се създадат разнообразни фигурки. Изхвърлих я преди известно време, тъй като един ден видях и дребния наследник, който по това време беше бебе, да си играе с тях и взех решение, че това е рисково. Когато е напъхал сачмите в носа си, огромният би трябвало да е бил на 7-8 година, надалеч не малко дете, само че очевидно в никакъв случай няма гаранция “, спомня си Мая Лилова.



За доцент Цоло Цолов рисковата преживелица в фамилията на Мая не е нещо ново. „ Погледнахме в носа на детенцето и защото сме имали и други сходни случаи, реших, че можем да пробваме с магнит “, споделя той. В УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ се намира единственият профилиран център в страната, в който се вадят непознати тела от дихателните пътища при деца.

Около 60 деца годишно с непознати предмети в дихателните пътища, носа или ухото минават през детската УНГ на болничното заведение. За годините, откогато действа структурата, лекарите са натрупали внушителна сбирка от непознати предмети, извадени от гърлата, носа, ушите на най-малките, а повода за попадането им там в 99% от случаите е родителска немарливост.



„ Вадили сме всичко, в това число пластмасови играчки. Малките деца каквото е към тях, си го поставят в носа, устата или ухото, по този начин опознават света. Случвало се е от хранопровода на 6-8-месечно бебе да извадим фъстъчена ядка – родителите бяха решили, че е доста потребно да му дават фъстъци. Представете си, на тази възраст, с четири зъба в устата “, споделя доцент Цолов.

Страшна е статистиката по този мотив – 28% от случаите на попадане на непознато тяло в дихателните пътища на децата от 0 до 3 година приключват със гибел.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР