Две години след първите случаи на COVID-19 хората все повече

...
Две години след първите случаи на COVID-19 хората все повече
Коментари Харесай

Сянката на съмнение в ефективността на ваксините расте, според изследване на Галъп интернешънъл“

Две години след първите случаи на COVID-19 хората от ден на ден привикват към живота в пандемия, демонстрира световно изследване на „ Галъп интернешънъл “.

Основните акценти в проучването са, че понижава поддръжката за Коронавирус рестриктивните мерки и порастват подозренията в успеваемостта на имунизациите. Половината от участвалите в допитването по света не са сигурни дали имунизациите в действителност работят, до момента в който докато 43% не са склонни на подозрение или даже изцяло отхвърлят хипотезата за неефективност.

Изводите са от ново световно проучване на настройките към COVID-19, извършено от международната Асоциация „ Галъп интернешънъл “ в края на 2021 година

Несигурността по отношение на имунизациите е най-изразена в Африка, където 64% от интервюираните се съгласяват със подозренията по отношение на успеваемостта на имунизациите. По този индикатор след Африка се подреждат Близкия Изток (56%), Индия (53%), Азия (52%) и Русия (52%).

Най-малко се съмняват във имунизациите хората в Австралия. Близо 80 на 100 от живеещите там в друга степен отхвърлят подозрението в действителната успеваемост на имунизациите против COVID-19. Следващи по този индикатор са Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Преглед и по обособени страни вижте в графиката.



Две години след експлоадирането на пандемията 44% от хората по света имат вяра в една или друга степен, че опасността от ковид е пресилена. Все отново, близо 50 на 100 не се съгласяват или дори изцяло отхвърлят това изказване.

Въпреки че в някои страни се приказва за „ живот с Коронавирус " и „ края на рестриктивните мерки ", тези настройки във връзка с опасността остават непроменени от две години насам.

Нагласата, че опасността е пресилена е най-силно изразена в Индия (65% там считат така), Близкия изток (61%), Западна Азия (55%), Африка (53%) и Европейските страни отвън Европейски Съюз (50%).

В Австралия отово близо 80 на 100 не се съгласяват или са твърдо несъгласни с изказванието, че опасността е пресилена. Латинска Америка (62%), Европейският съюз (61%), Източна Азия (54%) и Русия (52%) са измежду огромните народи и райони, където има на-много несъгласни с изказванието, че опасността е пресилена.

В графиката може да видите данните и на равнище страни.



У нас 61 на 100 се съмняват в една или друга степен в успеваемостта на имунизациите, а 27 на 100 отхвърлят подозренията дали имунизациите в действителност работят. Малко над една десета не могат да преценяват.

Съмненията в нашата страна са очевидно по-високи на фона на света, а и спрямо страните от Европейски Съюз и страните от нашия район. Средно за Европейски Съюз делът на съмняващите се е с 20 пункта по-нисък в сравнение с у нас. Над половината от популацията в страните в Европейски Съюз няма съмнения във имунизациите.



На фона на Европейски Съюз и страните в района обществото ни сякаш се опълчва по-ясно на концепцията за отвод от човешки права в битката срещу пандемията. В Европейски Съюз 56% от интервюираните биха жертвали някои от правата си, в случай че това ще спре болестта, а 35% показват противоречие с изказванието.

Проучването включва 45 страни по света и към 42 000 пълнолетни жители.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР