Две години, два месеца и пет дни – за толкова

...
Две години, два месеца и пет дни – за толкова
Коментари Харесай

Истории зад датата: На 31 март режат лентата на Айфеловата кула

Две години, два месеца и пет дни – за толкоз време е построен един от международните туристически знаци, различим от хората от всички възрасти по целия свят – Айфеловата кула.

Лентата за откриването на солидната железна структура е срязана на 31 март през 1889 година Кулата е издигната за Световното ревю във френската столица в края на XIX век, когато Париж бил с много по-ниски здания от днешните и кулата се виждала съвсем отвред.

Затова пък доста от парижаните въобще не желали и да я погледнат. Парижката интелигенция отпред с Александър Дюма и Ги дьо Мопасан стартира акция по оплюването ѝ като безполезна и грозна структура, която скапва пейзажа във френската столица. Нарекли се „ Комитет от триста “ – по един член за всеки метър от кулата, и рисували апокалиптични картини по какъв начин кулата се накланя и пада върху Лувъра или Нотр Дам. Самият Мопасан почнал всеки ден да обядва в основата на Айфеловата кула, тъй като, твърдял той, това било единственото място в Париж, откъдето тя не се виждала.

Странностите на французите обаче не съумели да разрушат неповторимата кула, която трябвало да бъде демонтирана след 20 години. В емблематичния панорамен ресторант на кулата, където преди време вечеряха президентските двойки Макрон и Тръмп, се вършат приблизително по две оферти за брак дневно.

Претворявана в хиляди сувенири, магнит за влюбени от цялото земно кълбо кулата се трансформира и в този момент. Пребоядисвана е 18 пъти от основаването си до момента, като няколко пъти е сменяла цвета си. В началото е била алена, по-късно жълта и кафява. При всяко пребоядисване смъкват 15 тона ерозирала багра и се нанасят нови 60 тона багра.

31 март се свързва и с жестоко прекратена житейска нишка и един безразсъден случай. На тази дата през 1993 година на снимачната площадка на кино лентата „ Гарванът " артистът Брандън Лий, наследник на огромния Брус Лий, е прострелян смъртоносно. Брандън е едвам на 28 години. Смъртта му е резултат от недовиждане, само че към този момент 28 години продължава да буди съмнения за съзнателно действие.

Когато през 1993 година Брандън Лий приема да се снима в нискобюджетния филм „ Гарванът “, младият артист занапред стартира актьорската си кариера, без да подозира, че тя ще е напълно къса. Само година по-рано е взел участие в първата си основна роля. В „ Гарванът “ той играе ролята на мъж, който е погубен, само че по-късно се връща към живота. Уви, нещо което не се случва в реалност. Лий е трябвало да взе участие в една от последните подиуми.

За кино лентата били употребявани същински оръжия, само че подправени патрони, които създават детонация. По някакъв метод обаче, евентуално поради предходна сцена, в цевта на револвера имало затънал патрон. Никой от екипа не забелязал това и когато подправеният патрон гръмнал, заседналият патрон бил изстрелян от оръжието с съвсем същата скорост, с която щял да излети, в случай че патронът бил същински. След като артистът бил прострелян, незабавно го откарали в болница, само че Брандън не съумял да се пребори и умрял. 20 години по-рано умрял и бащата му – огромният екшън артист Брус Лий. Той колабирал, до момента в който довършвал работата си по един от филмите си, само че още тогава някои фенове на конспирации заподозрели, че пръст в гибелта му има китайската мафия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР