Двама влиятелни сенатори от Демократическата и Републиканската партия са изпратили

...
Двама влиятелни сенатори от Демократическата и Републиканската партия са изпратили
Коментари Харесай

Казусът с Кристалина Георгиева стигна до президента на САЩ

Двама авторитетни сенатори от Демократическата и Републиканската партия са изпратили писмо до президента на Съединени американски щати Джо Байдън с гледище да се хвърли повече светлина върху абсурда с манипулираните данни на Световната банка за класацията на страните по условия за бизнес. Председателят на сенатската Комисия за външни връзки Боб Менендес и Джим Риш са изразили паника от констатациите в самостоятелен отчет, че някогашната изпълнителна директорка на Световната банка Кристалина Георгиева и сегашна председателка на Международния валутен фонд е упражнявала напън над подчинените си чиновници да изопачат данните за Китай през 2018 година, с цел да подобрят класацията му в годишния отчет на банката, наименуван " Doing Business ".

" Като се има поради какъв брой значимо е тези данни да не подлежат на оборване, изказванията за операции са надълбоко притеснителни ", пишат сенаторите. " Ефектът, който тези изказвания биха могли да окажат върху силата и репутацията на нашите интернационалните финансови институции и системата от Бретън Уудс, към момента са незнайни - само че сигурно няма да бъдат положителни ", се споделя в писмото. Сенаторите припомнят, че някои стратегии на Съединени американски щати за задгранична помощ са се основавали на класацията " Doing Business ", което значи, че може би са били повлияни от подправени данни. Те обръщат внимание, че възраженията на Кристалина Георгиева против отправените ѝ обвинявания не са били подкрепени с никакви доказателства.

Атаката против ръководещия шеф на МВФ Кристалина Георгиева не е за хипотетично подправяне на данните на Световната банка или за нейното ръководство. Тук става дума за ролята на Китай, а мнозина в американския Конгрес са против Георгиева, тъй като тя не е върл зложелател на Пекин, написа във " Файненшъл таймс " шефът на Центъра за стабилно развиване към Колумбийския университет Джефри Сакс.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР