Двама външни оценители по образователна европейска програма са пратени на

...
Двама външни оценители по образователна европейска програма са пратени на
Коментари Харесай

Дават на прокурор оценители по образователна европрограма

Двама външни оценители по просветителна европейска стратегия са пратени на прокурор от МОН. Софийската градска прокуратура е сезирана поради спор на ползи при оценяването на планове по програмата " Еразъм+ ", а откритите нередности са за над 1,5 милион евро. Сигналът е на Центъра за развиване на човешките запаси (ЦРЧР) към министерството и е подаден през вчерашния ден. В документа се показват одити на дирекция " Проверки на място и мониторинг " към центъра, на Изпълнителната организация " Одит на средствата от Европейски Съюз " и на Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ).
От инспекцията излиза наяве, че двама външни оценители, наети на цивилен контракти през 2018 година, 2019 година и 2020 година, са облагодетелствали избрани сдружения за спечелването на 27 плана. В един от случаите оценител е бил по едно и също време и началник на план. Фирмата бенефициент пък била на член от фамилията му. В същото време нито една от страните не е заявила спор на ползи, сочат констатациите на локалните и европейските институции.
В сигнала се упорства още под отговорност да бъдат подведени още двама някогашни шефове на центъра поради непълен надзор, както и някогашен шеф на дирекция " Програмни действия, селекция и разбор " поради евентуално манипулиране на подбора на оценители и за спор на ползи с към този момент определените.
Поради съществуването на нерегламентирани практики Европейската комисия е поискала България да възвърне над 1,5 млн. евро в бюджета на стратегия " Еразъм+ ". До момента са платени 867 710 евро, а облагодетелствани компании са върнали непринудено 160 000 евро от тях. За останалите центърът е завел 17 каузи, като четири от тях към този момент са извоювани.
ДУМА напомня, че преди три години поради програмата " Еразъм+ " избухна скандал тъкмо поради спор на ползи и споразумяване на финансиране на планове свойски. Тогава обаче не се стигна до санкции.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР