Двама пациенти - мъж на 67 г. и жена на

...
Двама пациенти - мъж на 67 г. и жена на
Коментари Харесай

За първи път у нас: В Св. Анна имплантираха безжичен пейсмейкър през бедрената вена

Двама пациенти - мъж на 67 година и жена на 72 година, бяха първите в страната, които получиха достъп до това най-съвременно лекуване.

Мъжът е бил с тежка зараза на сърцето, подбудена от вградени преди седем години кардиостимулатори, а дамата - с тежък синкоп при брадиаритмия. И двамата към този момент са в положително положение и нямат затруднения, осведомят от Св. " Анна ".

Консултант на интервенцията, която продължи близо два часа, беше полският експерт - проф. Пшемислав Митковски от Университета в Познан Анестезиологът, който обезпечаваше имплантация беше доктор Виктор Дечев от КАИЛ на УМБАЛ " Св. Анна " - София АД, а екип на Клиника по кардиохирургия на болничното заведение беше подсигуряващ за интервенцията, прецизираха от болничното заведение.

Снимка: УМБАЛ " Св. Анна "

Пейсмейкърите, които бяха вградени за първи път на български пациенти са на американската компания " Medtronik ". Операцията е толкоз нова за България, че занапред следва заплащането и по НЗОК. 

Снимка: УМБАЛ " Св. Анна "

" Този вид пейсмейкъри се вграждат на пациенти с противопоказания за общоприета трансвенозна кардиостимулация. Досега те бяха лекувани с хирургически интервенции, от които пациентите се възвръщат доста по-продължително ", обясни доц. Велчев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР