Двама млади охранители с черни якета и червени емблеми -

...
Двама млади охранители с черни якета и червени емблеми -
Коментари Харесай

Делта гард пази БФС, докато ВАС бави отнемането на лиценза ѝ

Двама млади охранители с черни якета и червени емблеми - това беше антуражът на при влизането му през задния вход на хотел " Маринела " на Конгреса на БФС.

Желанието му да избегне срещата с медиите не е изненадващо.

Интересното е, че БФС още веднъж е избрал да работи с защита от " Делта гард " - небезизвестната компания, чийто лиценз за частна охранителна активност виси на косъм от 3 години.

И има възможност да бъде лишен дефинитивно до няколко дни.

Това е същата компания, която охраняваше ресторанта " Осемте джуджета " на Петьо Петров - Еврото.

Бившият ѝ съсобственик Димитър Спасов (Митко Каратиста) е измежду очевидците против и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов и ръководителката на СГП Илиана Кирилова в прекратеното следствие на СРП против Еврото.

Служители на компанията освен пазят Михайлов при влизането -.



Момчета с тениски " Делта гард " са и измежду охранителите на залата, в която се намират делегатите от футболните клубове от цялата страна. В залата се виждат и чиновници на още една охранителна компания - VIP Security.

Лицензът на " Делта гард " трябваше да бъде лишен от Министерство на вътрешните работи още през ноември 2021 година, до момента в който длъжностен министър на вътрешните работи беше Бойко Рашков. Но компанията продължава да работи и до момента.

Формалното съображение за отнемането беше фрапантно нарушаване на Закона за частната охранителна активност.
В закона се споделя, че Групово дело " Национална полиция " има право да отнеме лиценза на компания, чийто притежател бъде притеглен като обвинен за съзнателно закононарушение от общ темперамент - в случай че този човек не се отдръпна от управителните органи в период от 30 дни.
Към 2021 година съсобственик и съосновател на сдружението беше Димитър Спасов - така наречен Митко Каратиста.

Оказа се, че Бургаската прокуратура му е повдигнала обвинениеоще през 2019 година за " безчинство, осъществено със мощ или опасност " - само че по незнайни аргументи това е останало в загадка за Министерство на вътрешните работи в продължение на цели 2 години.

" Делта гард " апелира решението, като твърдеше, че и самият Спасов не бил прочут от прокуратурата за откритото дело против него - още по-явен сигнал за тежка безнаказаност в държавното обвиняване.

Най-големият парадокс? Спорът сред " Делта гард " и Министерство на вътрешните работи за отнетия лиценз не е позволен до ден сегашен. Затова и компанията продължава да работи.

През 2022 година първоинстанционният Административен съд - София-град удостоверява решението на " Национална полиция " поради нарушаването на закона от страна на Димитър Спасов в качеството му на съсобственик.

Оттам обаче делото попада във Върховен административен съд и " замръзва ".

Причината за това закъснение е, че висшите съдии вземат решение да въвлекат и Конституционния съд в проблема.

Конституционен съд е сезиран поради подозрение, че Законът за частната охранителна активност противоречал на " обезпечените от Конституцията свободна стопанска самодейност, цялост на частната благосъстоятелност, презумпцията за невиновност и право на труд ".

С други думи - Върховен административен съд питаше дали правата на Димитър Спасов няма да бъдат нарушени, в случай че едно обвиняване за осъществено закононарушение (без да има присъда) е съображение за това да бъде заставен да се отдръпна от ръководството на " Делта гард " или да остане без лиценз.

Конституционният съд изгуби цяла година, преди да отхвърли тази тъжба.

През декември 2023 година осем от тогавашните 10 съдии взеха решение, че законът не нарушава Конституцията, тъй като има законна цел за специфични по-високи условия към притежателите на частни охранителни компании и тъй като тези притежатели сами вземат решение дали да се занимават с тази активност, знаейки какви са законовите условия.

Интересното е, че съдиите Янаки Стоилов и Соня Янкулова подписват решението с изключително мнение, че поради неприятна дефиниция законът основава невероятно за съблюдаване условие - привличането на един човек като обвинен и предявяването на обвиняването против този човек не са едно и също деяние.

По-просто казано - в случай че прокуратурата не е уведомила публично Димитър Спасов за следствието против него, не може страната да чака, че той ще извърши условието на закона и ще се отдръпна в точния момент от ръководството на " Делта гард ".

Върховен административен съд обаче би трябвало да се съобрази с решението на болшинството в Конституционния съд.

От по делото се вижда, че има планувано съвещание на 18 март 2024 година - т.е. напълно скоро ще стане ясно дали лицензът на " Делта гард " ще бъде лишен вечно.

Охранителите на " Осемте джуджета "

Публичното изнасяне на информацията за висящото следствие против Спасов през 2021 година стана в разгара на абсурда към " Осемте джуджета " и групировката на някогашния следовател Петьо Петров-Еврото.

В следствието на Антикорупционния фонд от 2020 година се показваше, че охранители на " Делта гард " не позволяват притежателите на откраднатия от Еврото цех за асансьори " Изамет " до индустриалните му бази.
Публично известна сходна скица за завладяване на противоречив актив с намесата на " Делта гард " се е случила през 2017 година, този път към " Къмпинг Каваците " на Николай и Евгения Баневи.В, който се произнася в интерес на Баневи 4 година по-късно, се разказват смущаващи подиуми - по какъв начин група мъже от охранителната компания нахлули в къмпинга " с ножове и железа, отправяне на закани към личния състав на къмпинга, физическо посягане по отношение на един от чиновниците, промяна на ключалките на рецепцията и обгазяване на чиновници, до момента в който вечеряли ".
" Делта гард " беше посочена и като защита на ресторанта " Осемте джуджета ", в който Петьо Петров-Еврото организираше срещите си с магистрати и предприемачи.

Това беше доказано и от Димитър Спасов през юни 2023 година, когато той дава показания пред Софийската районна прокуратура по (вече смачканото) дело против Пепи Еврото.

Тогава Спасов споделя, че компанията му е била наета от някогашния следовател и заради тази причина " понякога " минавал да пие кафе и да обядва в ресторанта.

Там ставал очевидец по какъв начин " Борислав Сарафов, Илияна Кирилова (настоящ административен началник на СГП), Емил Петров (брат на П. Петров и сегашен заместител на апелативния прокурор на САП) и други магистрати, постоянно посещавали заведението.

" П. Петров инструктирал магистратите, а те мълчали и кимали. Магистратите идвали с документи с щемпел на прокуратурата, с които запознавали П. Петров ", се споделя още в показанията на съсобственика на " Делта гард " по делото. В прокурорското разпореждане за прекратяването на това следствие се твърди, че Спасов бил обезпечен като очевидец от Невена Зартова (доскорошен началник на Софийската районна прокуратура).

Отново през ноември 2021 година тогавашният длъжностен министър на правораздаването Иван Демерджиев упрекна обществено Димитър Спасов-Каратиста в това, че го е заплашвал и употребявал името на основния прокурор Иван Гешев за напън против него.

Демерджиев цитираше случай от началото на 2020, когато той към момента работеше като юрист в Пловдив. Негов клиент е бил притежател на фотоволтаичен парк, в чийто парцел чиновници на " Делта гард " влезнали с " брутална мощ ", съгласно описанията му.

По това време Гешев към момента управляваше прокуратурата, а болшинството във Висшия правосъден съвет още стоеше в компактен кордон зад него - макар серията от претенции за отстраняването му поради серия нарушавания. Специализираната прокуратура беше закрита чак през април 2022.

Тогава Спасов беше викан на разпит в ГДБОП и обвяви, че възнамерявал да съди Демерджиев. Не е ясно дали е спазил желанието си.

Какво става с първото обвиняване против Каратиста?

Според информация на BIRD - през октомври 2022 година Бургаската прокуратура е решила да приключи следствието си против него, след три години безучастие, до момента в който делото за лиценза на " Делта гард " още виси.

През януари 2023 година обаче съдът в Бургас анулира прекратяването и подрежда на прокурора да извърши наложителни инструкции.

Проверка по номера на преписката 05422 от 2017 година по разказа на Районна прокуратура – Бургас, демонстрира, че тя към момента е " за решение при прокурор " с дата на разпределение на преписката 5 март 2024.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР