Двама министри имат особено големи заслуги за привличането на германския

...
Двама министри имат особено големи заслуги за привличането на германския
Коментари Харесай

Двама министри с големи заслуги за новите електромобили

Двама министри имат изключително огромни заслуги за привличането на немския вложител, който ще прави електрически автомобили в Ловеч. Това сподели ръководителят на Агенцията за вложения Стамен Янев в изявление за бТВ.

От няколко месеца страната ни води договаряния с немската компания eGO за произвеждане на електрически автомобили у нас, като те са били най-интензивни през последния месец и половина.

Голяма роля за привличането на вложителя са изиграли служебният министър на стопанската система Кирил Петков и сътрудника му във финансовия сектор Асен Василев.

„ Росен Плевнелиев, като ръководител на Автомобилния клъстер, също имаше решаваща роля вложителят да бъде в България. Неслучайно вложителят загатна за мощния Автомобилен клъстер в страната, приказваме за над 270 компании, в които работят почти 65 хиляди индивида “, изясни Янев.

Преди дни Петков разгласи, че до 2 година у нас ще бъде издигнат цех за електрически коли, като предстоящата инвестицията е в размер на 140 млн. евро и ще ни донесе 1000 нови работни места. Днес в министерство на стопанската система ще бъдат подписани финалните документи по договорката.

Янев изясни, че се подписва меморандум, когато един план е предпочитан за страната. Целта е да се дефинират изискванията, при които ще се извърши инвестицията, както и какви ще бъдат уговорките на страната ни, с цел да поддържа плана.

Държавната поддръжка по плана ще бъде в размер на 34 млн. евро. „ Нито един вложител, изключително в автомобилната промишленост, не подхваща съответното деяние, без да е убеден, че страната ще стои зад него. Тази помощ се показва и в това да се съкратят всички административни периоди, да се провеждат обществените връзки и инфраструктура, тъй че да отговори на условията на вложителя “, посочи Янев.

Председателят на Агенцията за вложения уточни, че директните изгоди за страната ни от тази договорка ще се изразят в нови работни места. Той добави, че в ръководеното от него ведомство единствено за месец и половина има 20-процентов растеж на заявките за нови вложения в страната ни.

„ БАИ подкрепя реализацията на желанието. Едно декларирано желание към днешния миг намира своята реализация от 6 до 18 месеца след този миг. Една огромна част от новите вложения са резултат от работа преди 2 години. Г-н Петков разсъни нашите търговски представители отвън граница, през тази седмица имаме 602 нови планове за вложения “, разяснява Янев.

Относно заплатите в Българската банка за развиване, от чийто Надзорен съвет Янев е част, той уточни, че персонално не получава никакво заплащане, тъй като е представител на страната. „ Колегите от Управителния съвет и Надзорния съвет, които не са на висша държавна служба, получават заплата. Това, което се загатна като сума е за членове на УС, на база това какъв брой активи се ръководят и каква е междинната заплата “, добави той.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР