Двама мигранти загинаха, а други 200 бяха спасени в събота, когато

...
Двама мигранти загинаха, а други 200 бяха спасени в събота, когато
Коментари Харесай

Двама загинали и 200 спасени мигранти край Ливан

Двама мигранти починаха, а други 200 бяха избавени в събота, когато лодката им потъна край северното крайбрежие на Ливан, откъдето от ден на ден хора подхващат рискованото пътешестване, с цел да избягат от сринатата стопанска система, съобщи AFP.

Мъже, дами и деца, най-вече бежанци от Сирия, само че също и към 50 ливанци - са били на борда на кораба, когато е изпаднал в усложнение.

" Три военноморски кораба, съпроводени от различен от UNIFIL (мисията на Организация на обединените нации в Ливан), дойдоха на мястото край Селаата и личният състав избави към 200 души ", заяви армията в Twitter.

По-рано армията заяви, че е бил изпратен военноморски патрул, с цел да избави кораба, цялостен с хора, опитващи се нелегално да изоставен ливански води.

Десетки родственици на избавените се втурнаха в пристанището на Триполи, с цел да изчакат завръщането им на брега.

Ливан е заседнал в това, което Световната банка разказва като една от най-лошите стопански рецесии в актуалната история. Страната прие  повече от милион бежанци от гражданската война в Сирия.

Някога той беше единствено стартова площадка за задгранични мигранти, само че съвсем три години стопански колапс накараха личните жители на Ливан да се причисляват от ден на ден към сирийските и палестинските бежанци, които желаят да изоставен страната по рискови морски пътища.

Те са измежду милионите, разселени за повече от десетилетие от войната в Сирия.

" Планирах да отида с брат си, само че не съумях да събера задоволително пари ", сподели Джомаа, добавяйки, че брат му е взел дълг, с цел да финансира пътуването си.

В края на септември около 100 мигранти починаха, когато лодката им потъна край крайбрежията на Сирия, след като напуснаха Ливан, в един от най-смъртоносните сходни епизоди.

Мигрантите, заминаващи от Ливан, се насочат към Европа, като една от главните дестинации е Кипър, единствено на 175 километра.

Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците заяви, че най-малко 1570 лица, в това число 186 ливански жители, са се качили или са се пробвали да се впуснат в противозаконни морски пътувания от Ливан сред януари и ноември 2021 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР